• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Omavalitsus saab ettevõtjat müügitöös aidata

  Ettevõtte käekäik sõltub turust ja oskusest teistest kas või natukene parem olla. Kohalikust omavalitsusest sõltub ettevõtja edu või ebaedu üsna vähe. Küll aga on omavalitsusel oluline roll luua piirkonna legend, mis võib müügiöö ette­võtjale lihtsamaks või raskemaks muuta.

  Kui naljaga pooleks rääkida, on Saaremaa lihatööstusel Valga lihatööstuse ees väike eelis – Saaremaa nimi on atraktiivsem ja inimestele võib meeldida Saaremaa nime kandvaid tooteid meelsamini osta kui Valga omi. Saarlasi aitab muidugi ka meri. Merd ei suuda aga ükski omavalitsusjuht Valka meelitada, olgu ta nii tubli kui tahes.
  Loomulik tahe. Kindlasti ei pea kohalik omavalitsus püüdma ettevõtjaid kunstlikult piirkonda meelitada. Elanike soov elada paremat elu ja olla ettevõtlik on loomulik tahe, mida on ka Eesti eri piirkondades palju. Kus on võimalik elada ja töötada, seal inimesed ka elavad ja töötavad. Asukoht võib loomulikult olla üks konkurentsieelis ja mõne ettevõtte puhul suisa ainulaadne: näiteks kohvik Võrumaal Munamäe jalamil.
  Aeg-ajalt on vaja ettevõttel linna- või vallavalitsusega mõnd dokumenti kooskõlastada või detailplaneeringut kinnitada. Sellisel juhul on koostöö laabumise tähtsus suur, sest kui asjad venivad ja tulemust ei saa, hävib palju raha. ­Tööka ja mõistuse häälest lähtuva omavalitsusega on lust koostööd teha.
  Keskkond. Ettevõtte jaoks on kõige olulisem, et töötajad oleksid õnnelikud. Palgategur on seejuures tähtis, kuid mitte ­ainult. Paljudes asjades saab kaasa aidata omavalitsus. On nende teha, et lasteaed oleks ilus ja puhas ja seda ei pandaks enne kinni, kui vanem lapsele järele jõuab. Omavalitsus peab tagama, et koolid oleksid korras ja annaksid tasemel haridust. Keskkond, mille omavalitsus loob, tagab, et inimesed tahavad piirkonnas töötada, siia tulla ja siia jääda.
  Äripäeva maakonna ettevõtete edetabelist leiab nii Valga-, Võru- kui ka Põlvamaalt palju neid, kelle käsi käib hästi. Äri saab teha igal pool, kui on ideid ja peale­hakkamist.
  Ettevõttele on omavalitsust vaja ja omavalitsusele on vaja ka ettevõtteid. Tasakaalu leidmine nende kahe huvide vahel ei olegi nii raske, kui olemas on vastastikune tahe.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Börs: Dow Jones tõusis kaheksa kuu kiireimas tempos
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: börsi uustulnuk, Elisa uus juht ja abilinnapea
Nädala viimases Äripäeva hommikuprogrammis uurime Elisa Eesti plaanide ja juhivahetuse tagamaade kohta telekomi uuelt tegevjuhilt Andrus Hiiepuult.
Nädala viimases Äripäeva hommikuprogrammis uurime Elisa Eesti plaanide ja juhivahetuse tagamaade kohta telekomi uuelt tegevjuhilt Andrus Hiiepuult.
Aita valida Aasta Ettevõtja 2021
Äripäev valib taas aasta silmapaistvaimat ettevõtjat. Teie ees on nominendid, kes sel aastal tiitlile rebivad.
Äripäev valib taas aasta silmapaistvaimat ettevõtjat. Teie ees on nominendid, kes sel aastal tiitlile rebivad.