12. november 2013 kell 21:00

Omavalitsus saab ettevõtjat müügitöös aidata

Ettevõtte käekäik sõltub turust ja oskusest teistest kas või natukene parem olla. Kohalikust omavalitsusest sõltub ettevõtja edu või ebaedu üsna vähe. Küll aga on omavalitsusel oluline roll luua piirkonna legend, mis võib müügiöö ette­võtjale lihtsamaks või raskemaks muuta.

Kui naljaga pooleks rääkida, on Saaremaa lihatööstusel Valga lihatööstuse ees väike eelis – Saaremaa nimi on atraktiivsem ja inimestele võib meeldida Saaremaa nime kandvaid tooteid meelsamini osta kui Valga omi. Saarlasi aitab muidugi ka meri. Merd ei suuda aga ükski omavalitsusjuht Valka meelitada, olgu ta nii tubli kui tahes.

Loomulik tahe. Kindlasti ei pea kohalik omavalitsus püüdma ettevõtjaid kunstlikult piirkonda meelitada. Elanike soov elada paremat elu ja olla ettevõtlik on loomulik tahe, mida on ka Eesti eri piirkondades palju. Kus on võimalik elada ja töötada, seal inimesed ka elavad ja töötavad. Asukoht võib loomulikult olla üks konkurentsieelis ja mõne ettevõtte puhul suisa ainulaadne: näiteks kohvik Võrumaal Munamäe jalamil.

Aeg-ajalt on vaja ettevõttel linna- või vallavalitsusega mõnd dokumenti kooskõlastada või detailplaneeringut kinnitada. Sellisel juhul on koostöö laabumise tähtsus suur, sest kui asjad venivad ja tulemust ei saa, hävib palju raha. ­Tööka ja mõistuse häälest lähtuva omavalitsusega on lust koostööd teha.

Keskkond. Ettevõtte jaoks on kõige olulisem, et töötajad oleksid õnnelikud. Palgategur on seejuures tähtis, kuid mitte ­ainult. Paljudes asjades saab kaasa aidata omavalitsus. On nende teha, et lasteaed oleks ilus ja puhas ja seda ei pandaks enne kinni, kui vanem lapsele järele jõuab. Omavalitsus peab tagama, et koolid oleksid korras ja annaksid tasemel haridust. Keskkond, mille omavalitsus loob, tagab, et inimesed tahavad piirkonnas töötada, siia tulla ja siia jääda.

Äripäeva maakonna ettevõtete edetabelist leiab nii Valga-, Võru- kui ka Põlvamaalt palju neid, kelle käsi käib hästi. Äri saab teha igal pool, kui on ideid ja peale­hakkamist.

Ettevõttele on omavalitsust vaja ja omavalitsusele on vaja ka ettevõtteid. Tasakaalu leidmine nende kahe huvide vahel ei olegi nii raske, kui olemas on vastastikune tahe.

Hetkel kuum