Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kinnisvara. Büroopinna rentimisel naaberriigis vaata detaile

    Kuigi büroopinna üürimine naaberriikides käib üldjoontes samamoodi kui Eestis, tuleb arvestada iga riigi eripärade ja nendest tulenevate detailidega.

    “Kõigepealt tuleks endale selgeks teha, kus, millist ja millise hinnaga äripinda soovitakse, ja seejärel tutvuda üldisema pildi saamiseks suuremates kinnisvaraportaalides olevate pakkumistega,” rääkis Eesti Kinnisvarafirmade Liidu (EKFL) juhatuse liige Tarmo Kase.
    Tema kinnitusel pole üldiselt Baltimaade büroopindade turul olulisi erinevusi ja üürimisprotsess on kõikjal sarnane. Sellegipoolest soovitas ta eelnevalt tutvuda kohalike olude, tavade ja maksukeskkonnaga.
    Teise juhatuse liikme Mika Sucksdorffi sõnul tuleb Rootsis ja Soomes tegutsedes arvestada, et seal vahendavad elukondlikku ja kommertskinnisvara eri firmad. “Jah, leidub neid, kes tegelevad mõlemaga, aga üldiselt on need kaks erinevad suunda. Kui räägime kaubanduspindadest, tuleb arvesse võtta, et potentsiaalset üürnikku uuritakse väga põhjalikult ja oodatakse väga hästi läbimõeldud äriplaani,” märkis ta. Sucksdorffi sõnul tuleb arvestada ka sellega, et vahendustasu maksab üürnik.
    Rootsis mängib rolli usaldusväärsus. Rootsis aastaid tegutsenud 1Office Grupi tegevjuhi Ivar Veskioja sõnul on keeruline leida kaubanduspindu kaubanduskeskustes ja tulusates asukohtades, kuid büroopindade turul on valikuid rohkem. Lisaks on Stockholmis tema hinnangul väga suur valik erineva hinna ja kvaliteedi suhtega büroohotelle.
    “Büroohotellidest suuremate lahenduste otsimisel on reegel, et suuremate büroopindade omanikel on müügiesindajad ning majaomaniku ja üürniku vahele ei pruugi maaklereid vaja olla,” rääkis Veskioja.
    Ta lisas, et oluline on saada kontakt ja jätta kohtumisel usaldusväärne mulje. “Soovitan kohtumised korraldada mõne Rootsi eestlasest konsultandi osalusel, kelle kontakte leiab Eesti-Rootsi Kaubanduskojast,” märkis ta.
    Varu puhveraega. Esimese kontori Rootsis avas 1Office Grupp 2011. aastal Stockholmi kesklinnas Eesti Majas, mille juhatuse liikmetega oli tekkinud kontakt kaubanduskoja kaudu. “Hoidsime sellega palju aega kokku ja tänu headele suhetele puudus vajadus end tõestada,” lausus Veskioja.
    Rootsi turu üldine eripära on tema kinnitusel see, et asjaajamiseks tuleb varuda kuni pool aastat puhveraega. Samuti on lepingud rootsi keeles ja tuleks lugeda ka lepingus viidatud regulatsioone, mis on samuti rootsikeelsed.
    Kaks aastat tagasi nii Riias kui ka Vilniuses oma esindused suuremale ja kvaliteetsemale pinnale kolinud Cargobus OÜ tegevjuhi Kadri Johansoni sõnul oli kõige keerulisem üldse sobivat äripinda leida. Ettevõttel oli asukohale kolm kriteeriumi, mis raskendasid otsinguid. “Soovisime asukohta kesklinnas, kuhu klientidel on võimalik ­autoga kergelt ligi pääseda. Lisaks pidi pind asuma mõneminutise autosõidu kaugusel bussijaamast ja laoruumid olema kas samal rendipinnal või väga lähedal,” rääkis ta.
    Pärast umbes 5–7 variandi külastamist leiti mõlemas linnas sobivad pinnad, kuid otsingud võtsid kokku aega kaks kuud. “Läbirääkimisi korraldasid suures osas meie kohalikud juhid, tõrkeid ei esinenud ning koostöö oli algusest peale kiire, korrektne ja sõbralik,” rääkis Johanson. “Küll aga pean märkima, et hinna kauplemine eriti Leedu kinnisvaraärimehega on paras pähkel pureda ning võib aega võtta tunde,” lisas ta.
    Cargobusi juhid puutusid Riias kokku ka ühe üllatusliku probleemiga, kui tekkis vajadus muuta ettevõtte juriidilist aadressi. Johansoni sõnul osutus selle vormistamiseks vajalike korrektsete dokumentide kättesaamine rendile andjalt oodatust keerulisemaks ja aeganõudvamaks.
    Küsimusele, kas välisriigi firmat ärikinnisvara rentimisel kuidagi ka umbusaldatakse, vastas Veskioja, et loomulikult soovivad Rootsi üürileandjad lepingupartneriks Rootsi ühingut, millele kohalduks Rootsi seadused ja täitevmenetlus.
    Kuna välisühingutega tehingusse minekust keeldumine on Rootsis tavapärane, võib juhi sõnul tekkida vajadus Rootsi ühingu registreerimise järele, mille puhul käendab sõlmitud üürilepingut emaettevõte. Samas möönis ta, et Eesti taust on problemaatiline pigem kaubanduspindade leidmisel. “Eriti keeruline on end tõestada krediidireitingu puudumisel lühikese ajalooga Rootsi ühingul, mille juhtkond ja osanikud on välisriigis,” lausus Veskioja.
    Lepingulise kliendiga ollakse Rootsis Veskioja sõnul professionaalsed ja teenuse kvaliteet võib olla isegi parem kui Eestis.
    Johanson ütles Läti ja Leedu kohta, et eestlastel on seal sageli isegi usaldusväärsem maine kui mõnel kohalikul. “Läbirääkimistel tuleb alati jutuks vastaspoole reis kusagile Eestimaa kaunisse paika ja see meeldiv mälestus soojendab suhteid,” kinnitas ta.
     
    Tasub teada
    Probleemid, millega Cargobus Lätis-Leedus kokku puutus
    Klientide parkimise korraldamine ja tähistamine võib eeldada lisanupukust, kui ­üürile andja annab küll vabad käed, aga ei ole just liiga abivalmis.Kesklinnas hoone välis­ilme uuendamine võib nõuda suurt hulka keerulisi ja aeganõudvaid kooskõlastusi.Hoonele reklaamide paigutamisel võivad olla seadustest tulenevad või muinsuskaitselised piirangud.
    Allikas: Kadri Johanson
     
    Üks küsimus
    Kust leida infot välisriikide äripindade kohta?
    Irene Surva-Lehtonen, EASi Soome ekspordikonsultantKui Eesti ettevõte otsib sobivat ärikinnisvara Soomes, siis soovitan vaadata internetist  www.toimitilat.fi, või pöörduda nendes küsimustes kinnisvarabüroode poole. Helsingi piirkonna äripindade kohta infot leiab ka Helsingi linna kinnisvaraameti kodulehelt www.hel.fi/hki/kv/fi/palvelu-+ja+toimitilat.
    Ivar Veskioja, 1Office Grupp tegevjuhtSelge ärisoovi korral võib abi küsida kaubanduskojast ja EASist. Väikeste pindade leidmiseks sobib www.matchoffice.com ja www.allakontorshotell.se.Sajast ruutmeetrist suuremate pindade puhul on hea teada soovitud asukohta ning seejärel leida sobivate ärimajade esindajate kontaktid interneti abil.
    Mika Sucksdorff, Eesti Kinnisvarafirmade Liidu juhatuse liigeSoomes soovitan linke www.colliers.fi või www.toimitilat.fi. Rootsis www.colliers.se või www.joneslanglasalle.se.
    Hele Lõhmus, Eesti Kaubanduskoda Lätis projektijuhtÜldjuhul otsitakse äripindu üldtuntud kinnisvarafirmade või internetiportaalide www.city24.lv kaudu.Meie suunamegi ettevõtjaid sobivaid äripindu otsima kas internetist või esitama konkreetse soovi kinnisvarafirmasse, kes otsib äripinna vastavalt kliendi soovile ja olenevalt kliendi vajadusest.
     
    Taust
    Soovitused äripinna rentimiseks
    1. Detailid – küsi üle ja uuri läbi kõik oma äri või ruumi eripäraga seotud detailid. Cargobusi puhul oli selleks näiteks klientide lühiajalise parkimise või öise kauba laadimise nüansid.2. Lisakulud – kindlasti välja selgitada kõik võimalikud lisakulud ning küsida näha varasemaid suve- ja talveperioodi lisateenuste ja -kulude arveid.3. Leping – kohalikes lepingutes võib leiduda eripärasid, seega kindlasti varuda kannatust ka nn väikese kirja lugemiseks. Lisaks pöörata tähelepanu lepingu lõpetamise tingimustele.4. Ehitus – kui tulenevalt äri eripärast on ruumide juures või seotud aladel tarvis midagi muuta-ehitada, siis leppida kokku, kes selle eest maksab ja mis saab tehtud muudatustest pärast rendisuhte lõppemist.5. Kohalik esindaja – läbirääkimiste käigus tuleb kasuks oma kohaliku esindaja kaasamine.6. Turu eripärad – tuleb ennast kursi viia sellega, kuidas kohalikul turul toimida. Hea oleks rääkida paari esindajaga, käia kohapeal, et saada selgeks, milline on teie jaoks parim lahendus.
    Allikas: Kadri Johanson, Mika Sucksdorff
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Inteli aktsia odavnes pärast nõrga prognoosi avaldamist
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Taastuvelektri toodang näitas aasta alguses kasvu
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Kohus jättis Merko vaidluses riigiga tühjade pihkudega
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.