19. detsember 2013 kell 21:00

Mis peletab ettevõtte Eestist minema?

Visioonides ja unistustes kujutatakse Eestit rahvusvaheliste korporatsioonide peakontorite võimaliku asupaigana. Kahjuks on olulisi negatiivseid tegureid, miks see ka tulevikus nii ei ole. Ettevõtte tulumaksuvabastus ei ole küllaldane argument peakontor siia kolida.

On mitu olulist tegurit, mis takistavad Eestil olemast atraktiivne keskus (peale selle, et siia on pagana keeruline ja kallis reisida): 1) tulumaksuvabastus tütarfirma osade võõrandamiselt. Eesti on üks ELi viiest liikmest, kus tütarfirma võõrandamisest saadavat tulu maksustatakse; 2) Eestis kehtib küll tulumaksuvabastus ettevõttele, aga juhul kui  ettevõtte osalus teises ettevõttes on alla 10%, maksustatakse dividendid topelt; 3) Eestil ei ole Venemaaga topeltmaksustamise vältimise lepingut.

Lätlased meist ees. Need argumendid ei peleta mitte üksnes välisinvestoreid, vaid seavad ka Eesti enda ettevõtted küsimuse ette, kas Eesti on ettevõtte arenedes õige koht peakontorile. Läti on nendes küsimustes kaugemale ette vaadanud ja ülaltoodud punktides on naabritel tugev eelis.

Pealegi on nende airBaltic hakanud kasumit teenima ja seda kordades suurema lennukipargi ja sihtpunktide juures kui Estonian Air.

Praegused välisinvesteeringud tulevad siia ikkagi odavat ja intelligentset tööjõudu otsima. See eelis kahaneb kiiresti.

Eesti peaks tõsiselt analüüsima, missugune on meie ettevõtluskeskkonna konkurentsivõime.

Hetkel kuum