Aivar Rehe:  hoiu-laenuühistuid peab kontrollima nagu panku

Raivo Sormunen 21. jaanuar 2014, 09:53

Reedel tunnistas Leedu Keskpank maksejõuetuks Baltimaade suurima laenu- ja hoiuühistu Vilniaus Taupomoji Kasa. Danske Banki tegevjuht Aivar Rehe sõnul on ühistute mõju ja olulisus Eesti finantssüsteemis madal, kuid järelvalveline tähelepanu ei tohiks olla nende suhtes madalam kui pankade suhtes.

Järgneb Rehe kommentaar:

„Ühistus tegeletakse inimeste raha hoiustamise ja laenamisega. Laenamine aga tähendab riskide võtmist tulu teenimise eesmärgil. Riskide võtmisel ja tulu teenimisel on seos. Kõrge riski võtmine eeldab kõrgemat tulu. Kõrgema riski võtmine aga võib tähendada tõsiseid laenu tagasimakse häireid, ka võimalust laenatud raha üldse mitte tagasi saada.  Laenutegevus kohustab automaatselt ühistut välja töötama ja järgima riskipoliitikat, nn Risk Policy. See kontseptsioon peab olema arusaadav ja kindlasti kättesaadav hoiustajatele.

Risk Policy peab tagama võimaliku kaitse hoiustajatele, et vältida situatsiooni, kus liigne riskide võtmine takistab hoiuste lepingulist ja tähtaegset väljamakset klientidele.

Soovitan tänastel ja potentsiaalsetel uutel ühistu hoiustajatel kindlasti tutvuda põhjalikult riskipoliitikaga. Kõrge intress ei tohi olla ainus alus otsuse tegemisel. See on praktiline soovitus ja näiteid ei pea otsima kaugelt. Väga kurb moment oli see, kui osad Eesti hoiustajad, kes valisid kõrgete intressidega tollase Snoras panga, pidid hiljem kaotama pea kogu hoiustatud raha.

Eelnevast lähtuvalt on mu teine kindel soovitus järgida alati riskide hajutamise põhimõtet, seda ka oma hoiuste osas.

Hoiu-laenuühistu hoiused ei ole tagatud seaduse mõistes. Siin ei tohi seadusandja teha järeleandmisi ja tuleb ka hoiu-laenuühistute osas luua süsteem, mis kaitseb vähemasti mõistlikul määral hoiustajate vara."

Leedu Keskpank tühistas reedel litsentsi ja tunnistas maksejõetuks Baltimaade suurima laenu- ja hoiuühistu Vilniaus Taupomoji Kasa. Tegemist oli suurima Baltimaades tegutseva laenu- ja hoiuühistuga varade mahuga 324 miljonit Leedu litti (94 miljonit eurot).

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. January 2014, 09:53
Otsi:

Ava täpsem otsing