Raivo Sormunen • 28 jaanuar 2014

Swedbank võttis Eestist dividende

Swedbank Eesti värsketest kvartalitulemustest nähtub, et mullu neljandas kvartalis maksis pank dividende pealt 12 miljonit eurot tulumaksukulu.

Kokku maksis Swedbank Eesti aasta jooksul juriidilise isiku tulumaksu 13,7 mln eurot.

Swedbank Eesti väljamakstud dividendid mõjutasid ka ettevõtte omanikust börsifirma Swedbank AB eelmise aasta neljanda kvartali efektiivset maksumäära, mis tõusis aastatagusega võrreldes 19,2%-lt 24,9%ni.

"Neljanda kvartali suhteliselt kõrge tegelik maksumäär oli tingitud Eesti pangandusgrupist välja võetud kasumist, aga ka uuest edasilükatud tulumaksukohustuse ümberhindamisest ja maksutulust, mitte mahaarvatavast Ektroneti kinnisvara mahakirjutamisest," teatas pangandusgrupp.

Lisaks märkis Swedbank AB oma värskes 2013. aasta aruandes, et neljandas kvartalis Balti kahjukindlustusüksusest välja võetud kasum aitas tugevdada kogu grupi kapitali. Tier 1 kapitalisuhtarv kasvas viimases kvartalis Basel 3 põhjal 18,0%-lt 18,3%ni.

Swedbank Eesti kirjutas oma 2012. aasta aruandes, et siinse panga võimalik tulumaksukulu on kogu kasumi väljavõtmisel 414 miljonit eurot ning emafirma on otsustanud 2013. aastal välja võtta dividende summas 75 miljonit eurot.

Samas märgiti, et täiendavaid dividende ei peaks Swedbank Eesti lähimas tulevikus enam emafirmale maksma.

Swedbank Eesti dividendide maksmine oli harukordne, kuna maksu- ja tolliameti andmeil pole siinsed pangad viimase viie aasta jooksul ettevõtete tulumaksu maksnud.

Eile tegi endine rahandusminister Aivar Sõerd Postimehe veergudel ettepaneku, et suuri kasumeid teenivad välismaised pangad võiks maksta vabatahtlikku tulumaksu.

Swedbank Eesti teenis 2013. aastal tulumaksueelset kasumit 189,7 miljonit eurot ehk 6% vähem kui aasta varem.

Hetkel kuum