Evelin Ilves: tänavune kleit peegeldas lumeunistust 

25. veebruar 2014, 15:51

Presidendi kantselei ametlikust pressiteatest selgub, et Evelin Ilves disainis oma tänavuse aastapäevakleidi ise. "Lumeigatsus sai mind isegi lõunamaise päikese all kätte," vahendas kantselei proua Ilvese sõnu.

Kleidi "Lumeunistus" disainer oli Evelin Ilves, teostaja Aili Aamissepp, kanga ja tikandite disainija Piret Kartus. Evelin Ilvese ehtekomplekti "Lend" autor oli Anneli Tammik.

"Terve see talv on läinud lume ootuses," vahendas Evelin Ilves kleidi sünnilugu. "Muidugi on omamoodi tore, kui nopid veel 29. detsembril oma aiast salatikausi rohelist täis. Looduses ringi uidates märkad siin-seal kevadlilli tärkamas või puid lausa kuuldavalt aru pidamas, kas mitte ei peaks lehtedega lagedale tulema. Rohelised aasad on ju ilusad, ent põhjamaine silm ihkab aasta lõpus ja uue alguses ikkagi tühje valgeid väljasid. See lume igatsus sai mind isegi lõunamaise päikese all kätte. Nii ma visandasingi selle silueti, kuulates Kristiina Ehini ja Silver Sepa kirjutatud võrratut laulu "The very last days without snow" - tuhat tänu inspiratsiooni eest! Olin juba ammu imetlenud Piret Kartuse loomingut ja rõõmustasin nagu laps, kui ta nõustus kleiti tikkida võtta. Sestap ei tekkinud mingit kahtlust ka kanga valikul - just pitsid on Pireti töödes kesksel kohal ja armastatuim materjal. Loodan, et lihtne ja puhas vorm - nõnda meisterlikult Aili poolt "välja valatud" - lubab Pireti kunstil ja käsitööl tõeliselt särada."

Piret Kartuse sõnul on “Lumeunistus” valmistatud traditsioonilisest Euroopa puuvillapitsist, kleidi saba kaunistavas lopsakas käsitöötikandis leidub kujundeid rahvariiete käiste motiividest ning baroksetest taimeornamentidest. "Pastelsetes toonides põimikutega palistatud ning kristallide ja pärlitega kirjatud mustrid toovad meelde lume pehmust ja talvise päikese sära."

Anneli Tammiku ehted „Lend“ – kõrvarõngad, prees, mansetinööbid – on autori sõnul inspireeritud kevadel naasvatest luigeparvedest. "Kõrvarõngaste värvigammas on kasutatud kleidis esinevaid värve; poleeritud hõbe, kividest turmaliinid,rodoliidid ja tsirkoonid," selgitas Tammik.

Toomas Hendrik Ilvese ülikonna disainer oli Arné Niit, mansetinööbid ja sõle valmistas Anneli Tammik ning tikandite autorid olid Kristina Kiver, Merje Niit ja Anne Hein, vahendas presidendi kantselei avalike suhete osakond.

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    03. March 2014, 11:50
    Otsi:

    Ava täpsem otsing