• OMX Baltic−0,17%299,54
  • OMX Riga−0,12%888,37
  • OMX Tallinn0,11%2 063,48
  • OMX Vilnius−0,02%1 207,48
  • S&P 500−0,07%6 239,49
  • DOW 300,07%44 054,51
  • Nasdaq −0,14%20 647,94
  • FTSE 100−0,13%8 926,55
  • Nikkei 225−0,04%39 663,4
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,86
  • GBP/EUR0,00%1,15
  • EUR/RUB0,00%91,06
  • OMX Baltic−0,17%299,54
  • OMX Riga−0,12%888,37
  • OMX Tallinn0,11%2 063,48
  • OMX Vilnius−0,02%1 207,48
  • S&P 500−0,07%6 239,49
  • DOW 300,07%44 054,51
  • Nasdaq −0,14%20 647,94
  • FTSE 100−0,13%8 926,55
  • Nikkei 225−0,04%39 663,4
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,86
  • GBP/EUR0,00%1,15
  • EUR/RUB0,00%91,06
  • ST
  • 16.07.25, 16:17

Pavel Gurjanovi autorirestoran

Pavel Gurjanov kuulub ilmeksimatult Eesti tippkokkade kõrgemasse kihti, on juhtinud mitmeid Eesti parimaid restorane ja võitnud erinevaid auhindu. Täna veab peenelt kunstilise käekirjaga kokk Kalarannas restorani KOGU, mida saab pidada Gurjanovi autorirestoraniks ‒ maitsta saab nii roogi, millega peakokk tutvustab oma oskusi kui neid toite, mis on aastaid Gurjanoviga menüüst menüüsse kaasas käinud.
Pavel Gurjanovi maitsed on läbi KOGU restorani menüü äärmiselt täiskasvanulikud, peaaegu perfektsuseni komponeeritud ja igati mõnusas tasakaalus.
  • Pavel Gurjanovi maitsed on läbi KOGU restorani menüü äärmiselt täiskasvanulikud, peaaegu perfektsuseni komponeeritud ja igati mõnusas tasakaalus.
Peakokk ise võtab juba kolm aastat avatud olnud restorani kokku lihtsa ideega: tegu on autoriköögiga, kus kohtuvad Eesti tooted ja Balti maitsed Skandinaavia stiili ja Prantsuse tehnikatega. Kahes hubases restoranisaalis saab maitsta toite, mis on saanud inspiratsiooni restorani asukohast, kuid ka neid, mida kokk on läbi karjääri aina paremaks „timminud”.
Näiteks eelroog Mosaiik, mis on täpsemalt hiidlesta, forelli ja lõhe balantiin: üks kaunemaid toite, mida lauda serveerida ja mille maitse väärib igal hetkel aega Kalaranda minekut. Veel pakub Gurjanov menüüs „linna parimaks” arvatud kreemiselt vürtsikat anšovise vahuga veiseliha tartar’i, mis võibki väga vabalt auväärse tiitli vääriline olla. Kuigi nagu maitsete puhul ikka, kõik on subjektiivne ja sõltub ajahetkest. Kalaranna restorani aknast vaikset merd vaadates tundub, et kokku ongi saanud õige koht, õiged inimesed ja õiged maitsed.
2013. aastal Eesti aasta kokaks valitud Gurjanovi maitsed on läbi KOGU restorani menüü äärmiselt täiskasvanulikud, peaaegu perfektsuseni komponeeritud ja igati mõnusas tasakaalus. Mitte midagi pole üleliia, mitte midagi ei jää ka puudu. Varasemad kogemused restoranides Bordoo, DOM, Cru ja SÖE on igal taldrikul selgelt tunda.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Restoran vanas kilutehases

Kalaranna kaunis punane telliskivimaja, kus restoran asub, kuulus 19. sajandi lõpus legendaarsele Malahhovite perekonnale, kes olid kalakaupmehed ja selle tõelise Tallinna kilu saladuse hoidjad. Nõukogude Liidu ajal tegutses majas kiluvabrik, millest on saanud inspiratsiooni ka Gurjanov: menüüs on hooajaliselt parimad Eesti kilud. Retsept nende valmistamiseks pärineb veel Malahhovitelt ja on aukohal ka restorani seinal.
„Pakun chef’s table’ is külalistele ägedaid, keeruliste tehnikatega valmistatud roogasid. Saan näidata oma käekirja ja oskuseid.”
Pavel Gurjanov
„Minu jaoks on väga oluline tõeliselt kvaliteetse tooraine kasutamine ja püüan seda alati osta kohalikelt talunikelt ning tarnijatelt. Näiteks traditsioonilise retsepti järgi soolatud kilu pärineb meil Saaremaa talust, forell tuleb Pähkla farmist, vutt aga Järveotsa Vutifarmist, juust Andre Farmist ja orgaaniline Eesti tatar Raplamaalt,” loetleb Gurjanov tooraineid.
Parima pildi peakoka käekirjast annab 5-käiguline degustatsioonimenüü, kuhu on võetud hetke parimad palad a’la carte menüüst. Uuenenud veinikaardist leiab kõikide roogade juurde põnevad kaaslased, kui aga aega on laialt käes võib paluda panna toite paari ka kokteilidega. KOGU restorani kokteilimenüü tekitab aukartust, kuid ka isu kõik põnevused järele proovida. Restoranis pannaksegi rõhku aja heale veetmisele, olgu siis plaanis korralikum õhtusöök või mõni eelroog sobilike jookidega.

Peakokalaud uues kuues

Kui restorani kohta ütleb Gurjanov, et tegu on hubase casual söögikohaga, siis varasemasse pagarikotta on peakokk loonud uudse peakokalaua, kus saab näidata oma tipptaset. Täpsemalt valmistada sellisel tasemel toite, millega võistles Bocuse d’Or võistlusel 2018. aastal Torinos.
„Pakun chef’s table’ is külalistele ägedaid, keeruliste tehnikatega valmistatud roogasid. Saan näidata oma käekirja ja oskuseid,” selgitab Gurjanov. Peakokalauda saab üldiselt tellida ühele kindlale seltskonnale, igaks korraks mõtleb peakokk menüü nullist alates välja ‒ ise valmistab kõik toidud sööjate silme all, ise serveerib ja ise räägib lugude kohta jutte.
Gurjanovil on plaanis suve jooksul pakkuda peakokalauda ka väiksematele seltskondadele, nii pole vaja broneerida kogu saali vaid saab hakkama ka kahese lauaga. Hoidke silmad lahti, info avatud peakokalaua kohta tuleb peagi!
Tutvu menüüga: www.koguresto.ee
KOGU Resto: Võrgu tn 6, Tallinn, tel. 550 1621, [email protected]
Avatud: T-R 17:00-23:00, L 12:00-23:00, P 12:00-17:00

Seotud lood

Äriplaan 2026

Äriplaan 2026

Uurime välja Eesti majanduse arengusuunad 2026. aastal, et ettevõtjatel ja tippjuhtidel oleks, millele tuginedes järgmist aastat planeerida.

Kas eksport ja kaitsetööstuse areng võiksid Eesti majandusele uue käigu sisse aidata? Kuidas näevad Põhjamaade ettevõtjad ja tippjuhid Eesti võimalusi rahvusvahelisel areenil ning kas nad plaanivad siia investeerida? Kuhu investeerivad ning millele tõmbavad pidurit Eesti ettevõtjad? Missugune on riigi äriplaan 2026. aastaks? Kõigile nendele küsimustele saad vastuse 17. septembril Eesti mõjukaimal majanduskonverentsil Äriplaan!

Enda kogemust tulevad Eestisse jagama ülemaailmse ulatusega Rootsi masina- ja metallitööstusettevõte Hanza AB asutaja ja tegevjuht Erik Stenfors ning Telia Company president ja tegevjuht Patrik Hofbauer.

  • Toimumisaeg:
    17.09.2025
  • Alguseni:
    2 k 0 p 14 t
  • Toimumiskoht:
    Tallinn

Hetkel kuum

Podcastid

Tagasi Äripäeva esilehele