Romet Kreek • 10. märts 2014 kell 8:12

Hiinast tuli üllatavalt nõrk väliskaubandusnumber

Hiina suurim ekspordi kukkumine alates 2009. aastast valmistas üllatuse.

Hiina eksport kukkus veebruaris ootamatult 18,1%, vahendab Bloomberg. Analüütikud ootasid ekspordi 7,5% kasvu. Hiina väliskaubandus jäi veebruaris puudujääki. Import kasvas veebruaris aastaga 10,1% ja see tõi kaasa 23 miljardi dollarilise kuise väliskaubanduspuudujäägi. See on kahe aasta suurim defitsiit.

Ka Hiina tehasevärava hinnad näitavad deflatsioonimärke. Tootjahinnad tegid suurima languse alates juulist, vähenedes 2%. Hiinas on toojahindade pikim langus alates 1999. aastast.

Statistikas tuleb ette segadusi seoses Hiina kalendri aastavahetuse pühadega. Läinud aasta väliskaubandusnumbrid olid üles blufitud seoses võltsarvete esitamisega, mis muutis tegelikus väliskaubanduse pildis selguse saamise keerukamaks, vahendab Bloomberg.

Hiina tarbijahinnad tõusid veebruaris aastaga 2%, mis on 13 kuu väikseim hinnatõus.

Hetkel kuum