General Electric noolib Prantsuse Alstomi

Sirje Rank 24. aprill 2014, 10:00

Ameeriklaste General Electric peab kõnelusi Prantsusmaa energeetikakontserni Alstom üles ostmiseks, vahendab agentuur Bloomberg informeeritud allikatele tuginedes.

Teade tehingust võib tulla juba järgmisel nädalal ning oleks General Electricu jaoks läbi aegade suurim ülevõtutehing. USA firma võib Alstomi eest maksta enam kui 13 miljardit dollarit, mis on veerandi võrra kõrgem Prantsuse firma praegusest turuväärtusest.

Tehinguga saaks USA reaktiivmootorite ja vedurite tootja oma kontrolli alla ka Alstomi TGV kiirrongid ja raudtee signalitsatsioonitehnoloogia. Alstom on ka maailmaturu liider veeturbiinide tootjana ning üks tipptegijaid gaasiturbiinide ja elektri ülekandetehnoloogia tootjana.

Alstomi aktsia 20%ne langus on teinud firmast GE juhi Jeffrey Immelti jaoks kergema ülevõtuobjekti. Immeltile oleks Alstomi ost võimalus GE aktsia jälle tõususule saada. Praegu on see sellest ajast, kui ta 2001. aastal Jack Welchilt juhtimise üle võttis, langenud 35%. See oleks ühtlasi panustamine perspektiivile, et Euroopa majandus hakkab vaikselt toibuma.

Alstomi ost võimaldab Immeltil tüürida elektripirni leiutanud firma oma tööstusjuurte juurde tagasi ning jätkata kontsernis finantsteenuste osakaalu vähendamist. Finantskriisi ajal oleks GE eluasemelaenude üksus firma peaaegu kraavi ajanud.

Alstom eitas täna kõnelusi GEga, vahendas Financial Times. Samas möönis ka FT, et tehing oleks GE seisukohast mõttekas - Alstom moodustaks GE börsiväärtusest küll kõigest 5%, kuid annaks GEle mitu kõrgtehnoloogilist tooteliini reisirongidest elektritootmisvõimsusteni.

Alstom on tehnoloogiat tarninud ka Eesti Energiale.

Alstomi aktsia kerkis hommikul uudise peale ligi 16%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. July 2014, 11:58
Otsi:

Ava täpsem otsing