Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Gasell. Allvee-ehitaja jäi masus vee peale

    Vladimir Nikiforovi noorpõlve­armastus allveeujumise vastu ärgitas teda kümme aastat tagasi asutama vesiehitusfirma ­Akvamarin. Vaatamata tõigale, et ehitussektor, kuhu kuulub ka vesiehitustöid tegev Akvamarin, sai masus märkimisväärselt kannatada, väljus ­Nikiforovi ette­võte katsumusest võitjana.

    Firma on näidanud häid majandustulemusi: aastatel 2010–2012 kasvas käive üle kolme ja ärikasum 30 korda. See tagas Narva firmale tänavuses Gaselli TOPis 40. koha.
    Eestis väike konkurets. Firma juhi ja ainuomaniku Vladimir Nikiforovi sõnul kujutavad allveetööd endast sama, mis ehitustööd maismaal – betooni valamine, keevitamine ning montaaž, ­ainult et vee all.
    Ta täpsustab, et lisaks veealustele töödele ehitab tema firma ka elumaju ja tööstusobjekte. Üldehitustööd maismaal moodustavad viiendiku firma tööde mahust.
    Nikiforov ütleb, et konkurents vesiehituse turul on Eestis suhteliselt väike, lisaks nende firmale teeb selliseid töid veel vaid kolm tõsiseltvõetavat ettevõtet. “Kuigi oleme konkurendid, ei sõdi me üksteisega, vaid vastupidi, aitame,” kinnitab Nikiforov. “Pealegi, sadamad arenevad ja vaatamata sellele, kas majanduses on masu või mitte, tuleb ehitatud kaisid hooldada, teha ülevaatusi ning ekspertiise.”
    Erilise tehtud tööna meenub Nikiforovile ­Kunda tselluloositehas, kus Akvamarin ehitas vahelaed. Kõige keerulisemateks objektideks peab ta aga kaide ehitamist Eesti sadamates.
    “1990. aastate keskel saime huvitava tellimuse – tõsta üles Narva-Jõesuus uppunud alus veeväljasurvega 450 tonni,” meenutab ta ja lisab viivu pärast, et tegelikult pole sõna huvitav kõige korrektsem. “Äris ei ole huvitavaid ega mitte huvitavaid asju. Äris on eelkõige raha. Kui ei ole kasumit, tähendab, ei ole ka äri.”
    Pitsitav tööjõumure. Hea äriga koos kasvab vajadus tööjõu järele. Akvamarin palkab järjest uusi töötajaid, eriti suur hüpe oli 2012. aastal, kui töötajate arv kasvas 28 inimeselt aasta lõpuks 41 inimesele.
    Nikiforov ütleb, et nii nagu suurem osa Eesti ettevõtjaid, tunnetab ka tema tööjõuprobleemi. “Võimatu on leida kvalifitseeritud tuukrit-betoonivalajat,” lausub ta. “Enamgi veel, pole ka keskastmespetsialiste ja kvalifitseeritud töölisi. Seetõttu hoolin ma oma inimestest ja püüan neid rahaliselt motiveerida. Isegi kui firmal lähevad asjad halvasti, siis palga pealt ma kokku ei hoia.”
    Ta on veendunud, et kokkuhoid töötajate pealt ei vii kuskile. “Kui lubasin maksta tuukritele, ütleme, 1500 eurot kuus, siis ma selle summa neile ka maksan,” räägib ta. “Mu peamised spetsialistid on minu juures töötanud juba paarkümmend aastat. Kaotada spetsialist on sama, kui lõigata endal sõrm otsast. Ma ei ole valmis endal midagi ära lõikama,” lausub ta.
    Nikiforov ütleb, et on nõudlik juht. “Kui alluv, kes pole minuga nõu pidanud, teeb tööprotsessis vea, läheb mul kõik sees keema. Mulle ei meeldi, kui alluvad minu eest riske võtavad,” lausub ta.
    Ta lausub, et kui teeb ise mõne vea, viib see samuti endast välja, kuid ta saab alati aru, et see on tema süü ja tema risk. “Näiteks mullu sai ettevõte ühel Muuga objektil kahju umbes 20 000 ­eurot. Olin midagi kahe silma vahele jätnud, tegu oli minu veaga ja minu töötajad minu vigade pärast ei maksa.”
    Asjatuid riske ei võta. Nikiforov tegeleb siiani oma noorpõlvehobi ehk sukeldumisega. “Ma ei tee seda töö kvaliteedi kontrollimiseks – selleks on seadmed –, kuigi mõnikord tekib soov minna vee alla ja näidata ise ette, mida ja kuidas teha,” ütleb ta. “Praegu sukeldun vaid oma lõbuks, vee all tunnen end mugavalt, seal võib teadvuse välja lülitada puhata.”
    Nikiforov peab end väga pühendunud ettevõtjaks. “Ilmselt tahab igaüks olla parim alal, millega ta tegeleb. Kui suhtud ükskõikselt töösse, hobisse või elusse üldse, ei tule sul midagi välja ja elu läheb sinust mööda. Mulle on tähtis end ette valmistada nii, et saavutaksin kindla tulemuse.”
    Kuigi Nikiforov tegeleb adrenaliini saamiseks ekstreemsete hobidega nagu sukeldumine ja mäesuusatamine keerulistel trassidel, ei riski ta mitte kunagi ilmaasjata. “Risk nii hobidega tegelemisel kui ka töös pole põhjendatud, välja arvatud juhul, kui tegu on kaalutletud riskiga,” rõhutab ta.
     
    Mis on mis
    Akvamarin
    Asutatud 2003 Narvas.omanik ja juht Vladimir ­Nikiforov, omab mitut hüdrotehniliste tööde patenti.40. kohal Gaselli TOPis.Tegevusala: ehitus, sh vee all. 60% tegevusest hüdrotehnilised tööd, 20% tuukri- ja 20% üldehitustööd maismaal. Kõik objektid Eestis.Töötajaid 41.Tulemused: käive 2012. aastal 1,44 mln eurot, kasv aastaga 2,2 ja kahe aastaga 3,3 korda. Kasum 2012. aastal 0,32 mln eurot, kasv aastaga 2,3 ja kahe aastaga 50 korda.
    Allikas: OÜ Akvamarin
     
    Üks küsimus
    Milline vanasõna iseloomustab Teie tegevust?
    Vladimir Nikiforov, OÜ Akvamarin omanik ja tegevjuhtLindu tuntakse laulust, inimest tegudest. Hakkasin tundma huvi laskmise vastu. Hobi vaimustas mind niivõrd, et ehitasin Narvasse lasketiiru, kus saaks korraldada rahvusvahelisi võistlusi. Juba ongi sõlmitud kokkulepe Euroopa karika korraldamiseks. Oleksin võinud osta veel ühe maja, auto, kuid kas seda on vaja? Otsustasin ehitada linna lasketiiru. Mulle ja inimestele rõõmuks ning linnale kasuks.
     
    Taust
    Kiire kasvu põhjused
    1. Valdkonna ülihea tundmine. Edu saavutamiseks on oluline tungida igas asjas peensusteni. Ettevõte on pidevalt jälginud maailmas toimuvaid muutusi hüdrotehniliste tööde tehnoloogias ja oma tehnoloogiaid täiustatud.
    2. Meeskonnavaim. Firma on hoidnud oma kvalifitseeritud spetsialiste. Moto on, et inimeste pealt ei tohi kokku hoida. Kui töötaja on teinud vea, siis seda arutatakse, kuid apsude eest kedagi ei trahvita ega vallandata.
    3. Koostöö konkurentidega. Tuleb üksteist aidata, mitte turu pärast võidelda. Akvamarin sai masu ajal raskustest üle tänu koostööle konkurentidega.
     
    Kommentaar
    Otsis vee all peituvaid varandusi
    Vello Mäss, meremuuseumi teadur, allveearheoloogVladimir Nikiforoviga sain põgusalt tuttavaks üle 20 aasta tagasi. Tean teda kui aktiivset inimest, head korraldajat ja kogenud sukeldujat.Puutusin temaga kokku 1980. aastate lõpus, kui meremuuseumi laev tegi allveeuuringuid Soome lahes asuva Suursaare, praegu Venemaale kuuluva Goglandi saare lähedal. Samas piirkonnas tegi  ­Nikiforovi eestvõttel sukeldumisi ­kalatraalerist ümber ehitatud sukeldujate baaslaev. Aastaid hiljem muretses Narva sukeldujate klubi kobedama laeva nimega Dorado. Hobisukeldujad otsisid uppunud laevu ja ka leidsid neid. Nikiforovi ja tema kaaslaste huvi oli eelkõige vee all peituv varandus.Tean, et Eestis on umbes neli tõsiseltvõetavat firmat, mis allveetöid teeb. Nende hulka kuulub ka Nikiforovi firma.
     
    Pane tähele
    Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väike­firmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus.Äripäeva Gaselli TOP ilmus 20. veebruaril. Lähteandmeteks olid müügitulu ja kasum enne makse aastatel 2010–2012. 2010. aasta käive pidi olema üle 100 € ja 2012. aasta oma alla 13 mln €. TOPi jõudis tänavu 1115 ettevõtet.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Baltic Horizoni kolm probleemi, mis mind fondi juures häirivad
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.