Toome müüs Viru Keskuse osaluse

Kaisa Gabral 30. mai 2014, 18:30

1990ndate algul peaminister olnud ja tänasel päeval ettevõtjana tegutsev  Indrek Toome müüs koos äripartner Alvar Ildiga maha endale kuuluva osalused Viru Keskust haldavates firmades.

Äriregistri andmetel müüsid äripartnerid maha kogu 25% osaluse. ASide Viru Center ja Viru Väljaku Arendus osalused on Toome ja Ildi käest läinud 27. mai seisuga Pontos OY-le.

Helistades Indrek Toomele vastab heatujuline hääl rahulikult, et kahjuks tal pole võimalik minuga kohtuda ja rääkida, sest ta viibib Saaremaal, äripartner aga välismaal. Kuuldes teemast täpsemalt, hakkab Toome naerma ja uurib: “Kust te seda kuulsite?“. Peale selgitustööd ja lepingupunktidest järelevaatamist möönab Toome hiljem sõbralikult telefonis, et ei soovi seda teemat siiski kommenteerida. „Meil on lepingus sees konfidentsiaalsuspunkt, seega ma ei saa seda kommenteerida,“ lausub Toome.

ASis Viru Center osalust omanud Harmaron OÜ on võrdselt Indrek Toome ja Alvar Ildi vahel jagatud finantsvahendusega tegelev ettevõte. Ettevõttele on peale tehingut praeguse seisuga jäänud alles veel Rävala Parkla AS. Seda, mis plaanid Toomel Harmaroniga edasi on, ei osanud või ei soovinud ta veel öelda. „ Noh, eks vaatame seda, ma ei kommenteeri midagi,“ märkis ta.

Soomlastele kuulub nüüd terve Viru kompleks

Pontos Grupi tegevjuhi Kai Beckeri sõnul oli Viru Centeri 25% omandamine nende jaoks asjade loomulik käik, sest neile kuulub sellest juba niikuinii 75%. Samadel põhjustel osteti ka Parmalo Invest, mille kaudu oli Ildil ja Toomel osalus Viru Väljaku Arendamise ASis. „Harmaron OÜ omanikud Indrek Toome ja Alvar Ild, kes on olnud meie pikaajalised partnerid Eestis, on nüüd üpriski vanad juba (Indrek Toome on 70 ja Alvar Ild on 69 - toim) ja nad soovisid oma osalust rahaks teha ning me ostsime selle ära. Raske on öelda küll, kes alustas läbirääkimisi,“ rääkis Becker. Ta lisas, et tehingu hind on siiski konfidentsiaalne, kuid see vastab hetkel turu hindadele.

Viru Centeri majandustulemustega on omanikfirma Beckeri hinnangul vägagi rahul. „Jah, me oleme tulemustega rahul, kõik läheb kenasti ja meie hinnangul on tegemist Baltimaade parima keskusega,“ lisas ta.

Tulevikuplaanide osas märkis Becker, et plaanitakse keskust kenasti käigus ja arengus hoida. Kuid kunagi jutuks olnud Viru Poja osas arenguid hetkel ei ole olnud. „Loomulikult me sooviksime laieneda, kuid hetkel meil selles osas arenguid ei ole,“ märkis Becker.

Harmaron OÜ loodi 1997. aastal. Ettevõtte loomisjärgne äriidee koosnes kolmest ettevõttest -  AS Rävala Parkla 50%, AS Viru Center 25% ja Parmalo Invest OÜ 25%. Kolmest on järel nüüd vaid Rävala Parkla.

Kui 2011. aastal teenis osaühing 1 005 004 eurot kasumit, siis 2012. aasta majandusperioodil 1 098 479 eurot, seda eeskätt seetõttu, et kasvas osaühingu omanikutulu tema omanduses olevate äriühingute heade finantstulemuste tõttu. 2009. aastal teenis osaühing 11 949 016 krooni, 2010. aastal 14 777 059 krooni puhaskasumit.

2014. aasta dividendide TOPis olid Indrek Toome ja Alvar Ild 144. kohal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    04. June 2014, 10:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing