Korobeiniku õnnetus: ta oli EASi nõukogu liige

15. august 2014, 00:00

Äripäeva artiklid “maksumaksja rahaga priiskamisest EASis” toetuvad juhatuse liikmete kirjavahetusele ja siseauditi hinnangule. Järeldused tehakse aga selle põhjal, mis infot sobivamaks peetakse.

Kindlasti on riigi- ja sihtasutustel nagu ka eraettevõtetel reise, mis ületavad sisekorraga seatud piirmäärasid. See on tingitud messide või suurüritustega seotud hotellikohtade nappusest, reisimisest lähetatutele ja organisatsioonile sobivamal kuupäeval või otstarbest. Nii oli ka antud juhul.

Kust kulu tuli. Osalemine maailma ühe tähtsama tehno­loo­gia­­messi Mobile World Congressi (MWC) pealaval kahe tasuta esinemisega nõudis ka selle sisustamist väljapaistva programmiga. Garri Kasparovi kutsumist MWCile Eesti esindajana ei ole Äripäev kahtluse alla seadnud. Selline tähtesineja suurendas Eesti programmi nähtavust.

Kasparov oli nõus oma esinemistasust loobuma, kuid soovis, et tal oleks saatja Eestist. Seetõttu langes valik Eesti Maleliidu presidendile Andrei Korobeinikule, kelle “õnnetuseks” oli ta ka EASi nõukogu liige. Kasparovi saatmine tähendas malelegendiga sarnases hotellis ööbimist. Viimasest tulenesid suuremad ööbimiskulud, mida Äripäev ette heidab.

Olen nõus, et sellisel juhul tulnuks EASi nõukogu liikme lähetus korrektselt vormistada ja juhatus pidanuks põhjendatud kulud kinnitama. Ometi mäletavad kõik, milline usaldamatuse õhkkond valitses varakevadel EASi nõukogu ja juhatuse ning juhatuse liikmete endi vahel. Viimane tingiski lahenduse, mida nüüd tembeldatakse  jokk-lahenduseks.

Sahtlid puhtaks. EAS on avalik organisatsioon ja skeemitamine ei ole selle kultuuri osa. EASi kinnitamisel olev lähetuse kord näeb ette, et töötajatel tuleb ­eelistada soodsamat transporti ja majutust ning salvestada reisipakkujalt saadud võrreldavad hinnapakkumised. Kui kulud osutuvad planeeritust vähemalt 20% suuremaks, tuleb muuta lähetuse korraldust. EASile peavad kehtima samad reeglid, mis organisatsioonilt toetusi saavatele ettevõtetele.

EASi endistele juhatuse ja nõukogu liikmetele on mul aga soovitus koristada oma lauasahtlid ühe korraga ära ja tuua välja, mis seal leidub. Ärge hoidke seda tulevikuks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. August 2014, 18:25
Otsi:

Ava täpsem otsing