• OMX Baltic−0,42%300,01
  • OMX Riga−0,06%892,98
  • OMX Tallinn−0,6%2 068,62
  • OMX Vilnius0,24%1 202,47
  • S&P 5000,08%6 202,98
  • DOW 30−0,28%44 371,53
  • Nasdaq 0,47%20 297,29
  • FTSE 100−0,32%8 757,29
  • Nikkei 225−0,56%39 762,48
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,15
  • EUR/RUB0,00%92,64
  • OMX Baltic−0,42%300,01
  • OMX Riga−0,06%892,98
  • OMX Tallinn−0,6%2 068,62
  • OMX Vilnius0,24%1 202,47
  • S&P 5000,08%6 202,98
  • DOW 30−0,28%44 371,53
  • Nasdaq 0,47%20 297,29
  • FTSE 100−0,32%8 757,29
  • Nikkei 225−0,56%39 762,48
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,15
  • EUR/RUB0,00%92,64
  • 22.08.14, 00:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Puhkepäev. Kuum Umami köidab meeli

Selle suve ja sügise kuumimaks restoraniuudiseks Tallinnas on Umami – restoraniga Leib ja Aed kuulsust kogunud sommeljee Kristjan Peäske ja peakokk Janno Lepiku uus restoran Tallinnas Kadaka teel.
Nagu Leiva, nii ka Umami juurde kuulub suur aed, sedapuhku koos õunapuudega. Ei mingeid terrasse, teeradasid ega päevavarje, lauad on tõstetud lihtsalt puude alla. Just nagu linnavanaema juubelil, ainult ühe pika laua asemel on palju väikesi. Mustamäe-Õismäe vaheline liiklussõlm on küll viimane koht, kust sellist idülli oskaks otsida, aga seal see on, liikusmürast kõrge planguga enam-vähem kaitstud. Restoranil on ka oma parkla, tõenäoselt suurim, mis ühel Tallinna söögikohal iial olnud.
Menüü on originaalne ja uperpallitab lõbusalt. Kalamatsi meierei kitsejuust on saanud kaaslaseks pak choi ja tšillikastme, ahjus küpsetatud koha anšoovisepesto, searibi täiendavad klaasnuudlid, kimchi ja korianderi ning hummusest on saanud supp. Aga on ka tasakaalukamaid kooslusi nagu suitsuforell kartuli ja heeringamarja-hapukoorekastmega või juustukook.
Lõuna juhatasime sisse kahe äärmusega: rustikaalne kalasupp, kus kartulid olid peaaegu et tükeldamata jäetud, ja eksootiline eelroog “Kombits”, mis koosnes frititud kaheksajalast, wakame-rukolasalatist ja vasabimajoneesist. Erinevad stiilid, kuid teostuselt ühtviisi head - supp tihedalt tummine, kombits võimsa välimuse ja eriliselt krõbeda kattega. Suvel ja sealihal pole minu jaoks just kõige parem klapp, kuid pearoogadest jäi valik seekord just searibile – sellel olid nii ebaharilikud lisandid, et ei suutnud uudishimule vastu panna. Ribiliha oli pika madalal temperatuuril küpsemisega omandanud äärmiselt pehme, vaevu koos püsiva tekstuuri. Paks magus glasuur, klaasnuudlid, kimchi ning värske koriander tegid kodusest notsust tõelise eksoodi - pigem Tai või Hiina kui Eesti seaprae.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Ka ahjus küpsetatud kohaga oli erilisel moel ringi käidud: koha tuli lauale katkisena, tükkideks lõhutuna, koos küpsetatud tomatite ja esialgu lausa ehmatavalt tugevamaitselise pestoga. Alles teisel-kolmandal suutäiel, maitsetega kohenenult, sai anšoovisepestost, tomatitest ja leebest kalast meeldivalt kokkukõlav ansambel. Eel- ja pearoad on Umamis tugevamalt esindatud kui magus, “Mätta”-nimelise küpsiseroa maitsed ja tekstuurid jätsid ükskõikseks.
Teenindus, mille kohta esimestel nädalatel kriitilisi sõnavõtte võis lugeda, oli suve edenedes vägagi sujuvaks lihvitud. Külalisi märgati, tervitati ja juhatati lauda - võiks arvata, et elementaarne restoraniviisakus, kuid tegelikkuses vägagi harv nähtus. Menüüd, joogid, leivad, road, ilmusid õigel ajal, ettekandjad tundsid toite ja oskasid pakkuda jooke, mida samuti viimasel ajal eriti sageli ette ei tule.
Ootamatute vihmavalingute jaoks on strateegia välja töötatud  - toimub kiire ümberpaiknemine majja. Tükk aega enne esimesi piisku käis ettekandja lauad läbi ja andis teada, millisesse lauda end majas sisse seada. Osa rahvast leidis varju kõrvalhoone katuse all. Neid, kes vihma tõttu eine lõpetama oleks pidanud, ei paistnud seekord olevat, kuigi mõnikord tulevat ka seda ette, et kõik ei mahu majja ära. Siis antakse sellest küll juba broneeringut tehes teada. Laud tasuks aga igaks juhuks ette kinni panna, suur suvi on õuesistujaid soosinud ja Umami on osutunud erakordselt menukaks.
 
Maitseelamus
Umami
Aadress: Kadaka tee 141, TallinnTelefon: 600 1035Avatud: T–P 12–23

Artikkel jätkub pärast reklaami

Hinnang: 28toit 9teenindus 10interjöör 9
põhiroogade hinnad: 8,40–17,90 eurot

Seotud lood

Äriplaan 2026

Äriplaan 2026

Uurime välja Eesti majanduse arengusuunad 2026. aastal, et ettevõtjatel ja tippjuhtidel oleks, millele tuginedes järgmist aastat planeerida.

Kas eksport ja kaitsetööstuse areng võiksid Eesti majandusele uue käigu sisse aidata? Kuidas näevad Põhjamaade ettevõtjad ja tippjuhid Eesti võimalusi rahvusvahelisel areenil ning kas nad plaanivad siia investeerida? Kuhu investeerivad ning millele tõmbavad pidurit Eesti ettevõtjad? Missugune on riigi äriplaan 2026. aastaks? Kõigile nendele küsimustele saad vastuse 17. septembril Eesti mõjukaimal majanduskonverentsil Äriplaan!

Enda kogemust tulevad Eestisse jagama ülemaailmse ulatusega Rootsi masina- ja metallitööstusettevõte Hanza AB asutaja ja tegevjuht Erik Stenfors ning Telia Company president ja tegevjuht Patrik Hofbauer.

  • Toimumisaeg:
    17.09.2025
  • Alguseni:
    2 k 14 p 15 t
  • Toimumiskoht:
    Tallinn

Hetkel kuum

Podcastid

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele