4. september 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Majandussidemeid ei tohi kirvega läbi lõigata

Briti peaminister David ­Cameron pani ette järgmise sanktsioonina blokeerida­ ­Vene pankade ligipääs SWIFT-tehingute süsteemile.  Tegu on äärmiselt tõsise ja laiaulatusliku mõjuga meetmega. Selle tugev negatiivne mõju ei laieneks mitte ainult Venemaa,  vaid ka Euroopa ja sealhulgas Suurbritannia enda pankadele ja ettevõtlusele.

SWIFT pakub oma liikmetele finantsvahendussõnumite võrguteenust. SWIFTi süsteemi kaudu liikuvaid finantsvahendussõnumeid kasutatakse maksete, raha- ja väärtpaberituru ning kaubanduse finantseerimise tehingute teostamiseks.

Oma BIC-kood. Iga SWIFTi süsteemi liige on selles võrgus kättesaadav oma BIC-koodi kaudu. Et pangad ja teised finantsasutused saaksid omavahel antud võrgus sõnumeid vahetada, sõlmivad osapooled kahepoolse kokkuleppe, millist tüüpi sõnumeid omavahel vahetatakse. Võimalik on määrata, kas sõnumiliiklus on ühepoolne (näiteks pank saab ainult sõnumeid vastu võtta, aga saata ei saa) või kahepoolne (mõlemad osapooled saavad sõnumeid nii saata kui ka vastu võtta).

Määratluse block Russian banking access põhjal ei saa järeldada, millist tehnilist piirangut sellise võimaliku sanktsiooniga plaanitakse rakendada. Kuna kirjeldatud kahepoolsete lepingute hulk on väga suur, on sanktsioonide puhul oluliselt lihtsam deaktiveerida kõigi Vene pankade BIC-koodid ja muuta SWIFTi süsteem nendele pankadele seeläbi kättesaamatuks. Sellisel juhul ei toimuks Vene pankadega mingisugust infovahetust – ei Venemaa kohalikus valuutas ega teistes valuutades. ELi (sh Eesti) pangad ei saaks infot oma Venemaal olevate korrespondentkontode ja laekumiste kohta ning Vene pankadel puuduks ligipääs oma teistes riikides olevatele korrespondentkontodele. Halvatud oleks kogu makseliiklus.

Määratu kahju. Raharingluse peatamisega peatub kogu kaubavahetus ELi ja Venemaa vahel. Tulemusena võime asuda kiiresti arvutama kahjusid ettevõtlusele, aga ka riikide maksutulude laekumisele. Äsja rakendatud põllumajandussanktsioon puudutab ELi ja Venemaa majandusi selles võrdluses kordades vähem. ELi liidrid peavad kindlasti sellist otsust kümme korda enne mõõtma, kui raharinglusesse sarnane kirvehoop lüüa. See lõikab läbi kõik senised majandussidemed.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt