4. september 2014
Jaga lugu:

Puhkepäev. “Onu Vanja” astub lavale klassikalises kuues

Tallinnas Vene teatris esietendub täna vene kirjandusklassikasse kuuluv Anton Tšehhovi näidend “Onu Vanja”, mis kätkeb endas kuulumise, armastuse ja hingerahu teemasid.

Näidendi toob Vene Teatris lavale Moskva lavastaja Igor Lõssov, kes on uuest hooajast ametis Vene Teatri kunstilise juhina.

Lõssov on ennast seni suuresti pühendanud just vene draamaklassika lavaletoomisele. Tema olulisemate tööde hulgas on nii “Kirsiaed”, “Pidu katku ajal”, “Vennad Karamazovid”, “Tasane” kui ka “Surnud hinged”.

Draamaklassika suurkuju. Lõssov on märkinud ajalehele Sirp antud intervjuus, et Tallinnas saab ta “Onu Vanja” lavale tuua sellisena, nagu ta seda soovib. Selle mõttega, et vene klassikat kunstiliselt kõrgel tasemel lavale tuua, ta ju Eestisse tuligi. “Kusjuures ma ei kahetse Moskvast lahkumist, sest praegu ei saa seal lavastada “Onu Vanjat” nii puhtalt ja hästi, kui saan seda teha Tallinnas. Moskvas ei paku see sellisel kujul kahjuks kellelegi huvi, sest seal oodatakse lavastajalt epateerimist ja skandaale,” väitis Lõssov, kelle soov on tegeleda kunstiga siiski kunsti enese pärast ning sel kombel, et vene draamaklassika suurkujud alles jääksid.

Lõssovi lavastajakäekiri on kaasaegne, tempokas, hasartne ja energiast tulvil. Ta on öelnud, et talle meeldivad elusad lavastused – isegi siis, kui algmaterjal tundub keeruline ja raskepärane, peab lugu inimestele kergelt mõjuma.

Armastuse ja hingerahu otsingud. “Onu Vanja” puhul on Lõssovi tähelepanu keskmes vene intelligentsi huku teema. “Iga näitleja mängib kahtlusteta seda teemat, aga keegi ei mängi tragöödiat. Igaüks, seistes kuristiku serval, üritab välja rabelda, kukkumist vältida. Igaüks võitleb mitte niivõrd selle eest, et kinni hoida, vaid selle eest, et kõrgemale tõusta. Ja seetõttu on kõik, nii kummaline kui see ka pole, küllaltki optimistlikud, ehkki lõppude lõpuks viivad kõigi ja igaühe teod katastroofi poole. Selle tsivilisatsiooni hukk on vältimatu, ületamatu force majeure,” märkis Lõssov lavastuse ettevalmistusprotsessis.

1897. aastal kirjutatud näidendi tegevus toimub maamõisas, mille müümist omanik kaalub. Vaatluse alla tulevad sellised teemad nagu omandi ning inimese sisemiste väärtuste tähtsus ning kuhugi kuulumise, armastuse ja hingerahu vajadus.

 

Draama

“Onu Vanja”

Autor: Anton TšehhovLavastaja: Igor LõssovOsades: Leonid Ševtsov, Larissa Savankova, Natalja Dõmtšenko, Liidia Golovataja, Aleksandr Ivaškevitš, Oleg Rogatšov, Sergei Furmajuk, Jelena Jakovleva ja Aleksandr OkunevEsietendus: 5. septembril Vene Teatris, TallinnasPiletid: 10–20 eurotwww.veneteater.ee

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt