Anastasija Tido • 8. september 2014 kell 10:21

Hillar Tederi konflikt Ukrainas kogub tuure

5.septembril toimus Kiievis Hillar Tederi kontrollitava Arricano Real Estate PLC pressikonverents, kus teatati, et meelelahutus- ja kaubanduskeskuse SkyMall osalus on läinud ebaseaduslikult Pivdenny pangale.

Tänavu augustis tegi Londoni rahvusvaheline kohus LCIA otsuse Arricano kasuks, et 2010. aastal tehtud tehing oli õiglane. Arricano teataski 5.septembri pressikonverentsil, et Tederi Ukraina äripartner Andrei Adamovsky oli oma osaluse SkyMallis kirjutanud pangale Pivdenny, et vältida Londoni kohtuotsuse jõustumist.

Äripäev on kirjutanud ka varasemalt Tederi ja Adamovsky konfliktist, mis ulatub 2010. aastasse, kui Kiievi ühe suurema, 67 000 ruutmeetri suuruse kaubanduskeskuse Sky Malli omanikeks olid kaudselt Hillar Tederile kuuluvad kinnisvarafirmad Arricano Grupp ja Panorama Grupp. 2010. aasta aprillis teatas Panorama Grupp, et müüb 51% osaluse Sky Mallis, kuna Teder soovis kaasata keskuse arenduseks lisaraha.

Kontrollpaketi ostis suurärimees Andrei Adamovskyle kuuluv firma Beta Grupp. Adamovsky ja Teder sõlmisid tehingu klausliga, et Tederi firma Retail Real Estate omab õigust samad aktsiad märtsis 2011 tagasi osta. Kui aeg saabus, keeldus Adamovsky aktsiaid müümast ning vaidlustas tehingu kohtus.

Adamovsky on väitnud, et Arricano on rikkunud lepingujärgseid kohustusi ning on andnud konfidentsiaalset infot kolmandale osapoolele. Adamovsky muutis 2012. aastal SkyMalli juhtkonda.

Mullu kirjutas Äripäev, et see konflikt jõudis ka peaministri Andrus Ansipini ja president Toomas Hendrik Ilveseni, kuna Tederi partnerid saatsid neile murekirja. Lühidalt öeldes rääkis kiri Tederi ebaausast äriajamisest Ukrainas.

Tänavu juulis kirjutas Delovõje Vedomosti, et Ukraina ametnikud süüdistavad Tederit, et ta üritab SkyMalli kontrolli ebaseaduslikult endale saada. Samas väitis Teder toona pressikonverentsil koos Euroopa Suurettevõtete Assotsiooni presidendiga Ukrainas, et Adamovsky kutsus ostma SkyMalli aktsiaid alla turuväärtuse. Teder märkis toona, et Adamovsky on pakkunud ka välja variandi, et tõugata Tederit omanikeringist.

Hetkel kuum