8. november 2013 kell 9:06

Hillar Tederi konflikt Ukrainas jõudis Ansipi ja Ilveseni

Ukrainas kaubanduskinnisvaraäri ajava Eesti ühe rikkama inimese Hillar Tederi konflikt oma Ukraina äripartneriga on  jõudnud riigijuhtide tasandile.

Oktoobri lõpus saatsid Tederi Ukraina äripartnerid murekirja Eesti peaministrile Andrus Ansipile ja president Toomas Hendrik Ilvesele. Lühidalt öeldes räägib kiri Tederi ebaausast äriajamisest Ukrainas.

"Tehaksegi selliseid kirju ning kirjad saadetaksegi, kas peaministrile või presidendile," selgitas Teder eile. Umbes kuu aega tagasi pöördus ka Teder Ukraina valitsuse poole sõnumiga, et tal oleks abi vaja, sest tema äripartner Kiievi kaubanduskeskuses Sky Mall segab keskuse emafirma likvideerimist.

Kaubanduskeskuse Sky Malli emafirma Filgate Credit Enterprise Limited asub Küprosel. Teder on soovinud firmat likvideerida ja vara oma äripartneriga ära jagada. "Adamovsky (Tederi Sky Malli äripartner Andrey Adamovsky - toim) takistab erinevate meetoditega, nagu kokkulepped kohtute ja riigiastustega, likvidaatori tööd ning ei lase ettevõtet ära likvideerida ning vara realiseerida," rääkis Teder. Likvidaatori määras Küprose kohus.

Partner tegi tagasi ja saatis ka kirjaKuna Teder oli pöördunud Ukraina valitsuse poole, siis otsustas ka tema partner kasutada seda võimalust. 24.oktoobril saatis Adamovsky kirja Eesti peaministrile ja presidendile abi saamiseks. "Ma olin väga üllatunud, kui kuulsin Ukraina presidendilt Viktor Janukovitšilt, et Eesti valitsus on taotlenud diplomaatilist abi Eesti rikkamale inimesele Hillar Tederile," selgitas Adamovsky oma kirjas.

Tema sõnul kaasas Teder poliitilist jõudu ning kirja eesmärk on Eesti valitsusele selgeks teha, et Teder ajab oma äri ebaseaduslikult ning tegeleb mitme pettusega. Adamovsky eesmärk on pöörata Eesti valitsuse tähelepanu Tederi käitumisele Ukrainas ning palub Eesti abi lõpetada tekitatud vaidlust partnerite vahel.

Kiievis tekkinud konflikt ulatub kolme aasta tagusesse aega. 2010. aasta veebruaris ostis Adamovsky ettevõtte Stockman Interhold S.A  kontrollpaki 50% pluss 1 aktsia Hillar Tederile kuuluvas ettevõttes Assofit Holdings Limited, mis kannab praegu nimega Arricano Trading Limited. Ettevõtte peamine vara on Kiievis asuv 67 000 ruutmeetrine kaubanduskeskus Sky Mall, mis on suhteliselt edukas ning mille väärtus ületab 250 miljonit dollarit. Tederi sõnul kutsusid nad ise Adamovsky äriparteriks. "Ta müüs mingi oma vara maha ning tal tekkis vaba raha. Meile soovitas teda investeerimispank," sõnas Teder.

Tehing sõlmiti klausliga, et Tederi firma Retail Real Estate omab õigust need aktsiad märtsis 2011 tagasi osta. Kuid kui aeg kätte jõudis, keeldus Adamovsky aktsiaid tagasi müümast ning vaidlustas tehingu kohtus. Adamovsky väidab nüüd, et Arricano on rikkunud lepingujärgseid kohutusi ning on andnud konfidentsiaalset infot kolmandale osapoolele.

Kokkuleppele ei suudeta jõudaTederi sõnul on ta pakkunud nüüd ka Adamovskyle tema osa ära osta ning läbirääkimised on pooleli. "Viimasel hetkel ta alati kas hüppab alt ära, muudab hinda või ei kirjuta paberitele alla jne," kirjeldas Teder.

Äripäev kirjutas mullu sügisel, et eelmise aasta augustis Teder peaaegu kaotas vaenuliku ülevõtmise tõttu kontrolli oma Kiievi Sky Malli kaubanduskeskuse üle. Adamovsky muutis eelmisel aastal Sky Malli juhtkonda ning tõeline etendus algas 29. augustil. Sel päeval ei pääsenud Tederile kuuluva Arricano Grupi inimesed enam oma Sky Mallis asuvasse kontorisse. Liftid olid välja lülitatud ja treppidel takistasid teed turvamehed.

Välisminister Urmas Paet peab 28. novembril Äripäeva investeerimisfoorumil Rahvusliku kapitali ärkamisaeg ettekande sellest, kuidas kaitsta Eesti investorite huve välismaal. Kava näed siit.

Autor: Alyona Stadnik, Kristi Malmberg

Hetkel kuum