• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ansip Tederi konfiktist: usun meie ettevõtjaid

   Peaminister Andrus Ansip ei sekku Hillar Tederi ja tema äripartneri vaidlusse, aga lubas kaitsta Eesti ettevõtjate huve ning juhtida probleemidele tähelepanu.

  Minu käes on kiri, mille olete saanud 24. oktoobril, see puudutab Hillar Tederi äriajamist Ukrainas. Kas olete sellega tutvunud?Jah, olen selle läbi lugenud.
  Milline on Teie seisukoht?No... ei ole peaminister see, kes ärivaidlustesse sekkub, seda kindlasti mitte. Kõikide riikide peaministrid, kaasa arvatud ka Eesti Vabariigi peaminister, kaitsevad oma ettevõtjate huve väljaspool oma riiki. Mina olen seda alati teinud, olen kaitsnud ettevõtete huve ka muu hulgas Ukrainas. Sellest on kirjutanud ka Äripäev. Mõnede ettevõtete puhul on positiivsed tulemused juba saavutatud, teiste puhul on märgata nihkeid ja kolmandate puhul ei ole kahjuks nihkeid täheldada. Peaminister saab juhtida tähelepanu sellele, et on tekkinud probleemid, ja sellele, et mõnesid ettevõtteid ei ole meie hinnangul koheldud võrdselt Ukraina kohalike ettevõtetega.
  Kuidas Te otsustate, kas meie ettevõtteid on koheldud õigesti? Kas kuulate sealse ettevõtte või meie enda ettevõtte arvamust?Kindlasti on meie ettevõtja see, kes annab sisendeid. Taoliselt juhtudel ei võta kumbki peaministritest, kelle vahel vestlused toimuvad, hoiakut selle ettevõtte suhtes, vaid taotletakse seda, et teine pool nendele probleemidele tähelepanu pööraks. Tavaliselt on probleemid saanud lahenduse mitte ainult Ukrainas, vaid ka siin lähemal.
  Kas on see on tavapärane, et taotlete Eesti ettevõtetele diplomaatilist abi?Vot see oli seal kirjas sees küll, aga mingit taolist taotlust pole küll keegi esitanud. See on täiesti tavapäratu ja see väide on vale. Mis on diplomaatiline abi? Me kindlasti ei ole seda taotlenud.
  Mis sellest kirjast saab? Kas on plaan kohtuda ka Tederi äripartneritega.Ei, kindlasti ei ole mul plaani kohtuda äripartneritega. See on ikkagi äripartnerite vaheline asi ja Ukraina kohtusüsteemi asi neid probleeme lahendada. Peaministrid saavad ainult tähelepanu juhtida nendele probleemidele. Lahendus on teiste institutsioonide kätes.
  Kas Te vastate sellele kirjale ja mida täpsemalt?Nagu te teate, siis üldjuhul peaministrid ise ei kirjuta vastuseid taolistele kirjadele. See kiri saab kindlasti vastuse, aga see vastus ei pretendeeri probleemi lahendamisele. Probleem tuleb lahendada Ukrainas.
  Keda Te siis usute, kas Hillar Tederit, kes ütleb, et teda koheldakse ebaseaduslikult Ukrainas, või tema partnerit, kes ütleb, et Teder on rikkunud seadusi erinevatel tasemetel?Ma ei tahaks selles küsimuses spekulatsiooni edasi arendada. Loomulikult intuitiivselt usaldan ma oma ettevõtjaid. Nende ettevõtjate probleemikirjeldused on olnud siiamaani täiesti adekvaatsed.
  Kas seoses selle kirjaga on plaan võta ühendust ka Ukraina võimudega ning teha nendega koostööd?Selle kirjaga seoses kindlasti mitte. Probleemist oleme me rääkinud nii Ukraina peaministriga kui ka Ukraina presidendiga - mõlema suhtumine on mõistev ja avatud. Ma loodan, et nende suhtumine tähendab ka seda, et meie Eesti ettevõtete kohtlemine saab olema objektiivsem kui  ilma kahepoolse kohtumiseta minu ja minu kolleegide vahel.
  Kas see, et usute Eesti ettevõtteid, ja see toetus on seotud sellega, et Hillar Teder on üks suuremaid Reformierakonna annetajaid?Ma ei tea, et BLRT (käis samuti Ansipiga kevadel Ukraina-visiidil – toim.) oleks Reformierakonnale midagi annetanud. Need on täiesti eri asjad. Kindlasti ei maksa siin otsida mingisuguseid põhjusi sellele, miks mõni ettevõtja on annetusi teinud. Minu usul ei ole lõpuks mingisugust mõju asja lahendamisele. Kui peaministri sekkumine aitab kuidagi asja objektiivsele käsitlemisele kaasa, siis on see praktiliselt maksimum, mida peaminister oma ettevõtete heaks teha saab.
  Välisminister Urmas Paet peab 28. novembril Äripäeva investeerimisfoorumil Rahvusliku kapitali ärkamisaeg ettekande sellest, kuidas kaitsta Eesti investorite huve välismaal. Kava näed siit.
  Autor: Alyona Stadnik, Kristi Malmberg
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
USA sätib plaani, et takistada Venemaa sissetungi Ukrainasse
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
November oli Tallinna lennujaamale oodatust parem
Novembris läbis Tallinna lennujaama 164 126 reisijat. Võrreldes pandeemiaeelse tasemega on nõudlus alates märtsist järk-järgult taastunud, jõudes novembrikuus 68% juurde tavapärasest mahust. Regulaarlendude keskmine täituvus oli novembris 58%, teatas lennujaam.
Novembris läbis Tallinna lennujaama 164 126 reisijat. Võrreldes pandeemiaeelse tasemega on nõudlus alates märtsist järk-järgult taastunud, jõudes novembrikuus 68% juurde tavapärasest mahust. Regulaarlendude keskmine täituvus oli novembris 58%, teatas lennujaam.