16 september 2013

Teder peab Ukrainas vastu

Äsja oma Ukraina firmaga börsile tulnud suurärimees Hillar Teder on koondanud enda ümber tugeva eestlastest meeskonna.

17. augustil saatis Ukraina Jaemüüjate Tarnijate Assotsiatsioon laiali avalduse, kus hoiatab ohtude eest neid, kes soovivad Londoni börsilt osta Tederi osalusega Arricano Real Estate aktsiaid.

Ukraina Jaemüüjate Tarnijate Assotsiatsiooni ja pankrotistunud O'key Ukraina ühe võlausaldaja esindaja Aleksei Dorošenko sõnul ei olnud nende eesmärk takistada Arricanol IPO korraldamist. "Meil on hea meel, et Arricano korraldas IPO, see annab meile lootust, et saame oma raha tagasi," märkis Dorošenko eelmisel neljapäeval Kiievis Äripäeva ajakirjanikuga kohtudes. "Eesmärk on, et Teder saaks aru, et see olukord ei ole tema jaoks kasulik."

Dorošenko sõnul on neil vaja sõlmida rahumeelne kokkulepe, kuid hetkel see seisab kohtu taga.

O'key Ukraina on võlausaldajatele võlgu umbes 10 miljonit eurot, selle summa on nimetanud kohus. Dorošenko sõnul on see summa siiski suurem, umbes 15-17 miljonit eurot.

O'key Ukraina võlausaldaja alkoholimüüja Bayadera Groupi esindaja Igor Tkatsi sõnul on O'key neile võlgu umbes 100 000 dollarit. "O'key Ukraina olukord ei seisne selles, et me kaotame raha, me kaotame seda niikuinii," selgitas Tkats. "See on ohtlik pretsendent teistele jaekettidele. Kui neil läheb midagi halvasti, siis nad saavad kasutada samasugust skeemi, et ei maksa võlausaldajatele."

Tkats lisas, et kuigi nende jaoks ei ole tegemist suure summaga, siis mõne võlausaldaja on see summa hävitanud.

"Hillar Tederil on raske pidada läbirääkimisi teiste partneritega," märkis Dorošenko. "Küsimus on ju selles, et see raha ei ole ka tema jaoks oluline. Küsimus on nüüd usalduses." Samas märgib Dorošenko, et Teder on kindlasti parim kinnisvaraarendaja Ukrainas. "Ta ehitab seda, mida Ukrainas ei ole olemas," tõdes ta.

Kuidas kommenteerib Hillar Teder Dorošenko juttu ja käimasolevat kohtuvaidlust ning kes on tema eestlastest meeskond, loe juba tänase Äripäeva paberlehest.

Autor: Alyona Stadnik, Kiiev, Ave Lepik

Hetkel kuum