Eliisa Matsalu • 25 september 2014

Äriplaan: Rain Lõhmuse täispikk ettekanne

LHV suuromanik Rain Lõhmus ütles, et soovivad pikas perspektiivis olla kolme parima panga seas. Selleks kavatsevad nad esimese sammuna laiendada tegevust teistesse riikidesse ja hakata pakkuma finantsteenuste eksporti.

LHV suuromanik Rain Lõhmus rääkis eile konverentsil Äriplaan 2015,  et LHV kavatseb hakata pakkuma finantsteenuste eksporti ehk teenuseid välismaal nii juriidilistele kui ka eraisikutele. "Meie jaoks on see oluline muutus. Olen aru saanud, et kui tahad rajada mingit huvitavat äri, siis piirdudes vaid koduriigi lähedal olevale ühele turule, ei kasuta kogu võimalikku potentsiaali ära," ütles ta. Finantsteenuste eksporti kavatsevad nad pakkuma hakata kõigepealt Leedus ja seejärel Lätis.

Rahateenuseid ootab raputus. Lõhmus ütles, et elades ise väljaspool Eestit ja olles mitme panga klient, võib ta öelda, et üldine kvaliteet ja klientidele pakutavad tingimused on väga halvad.  "Finantsteenused on üks ala, mida võib tulevikus raputada suuremad muudatused," ütles ta. Tema sõnul on Euroopa Liidus panganduses nagu autojuhilubadega. "Näiteks kui sul on Eesti load, on Poola kolides väga lihtne need lihtsalt sealsete lubade vastu välja vahetada. Finantslubadega on samamoodi," märkis ta.

Teenuseid saab paremini pakkuda. "Me oleme pank, kes tunnistab et, see mida inimesed saavad, võiks olla palju parem ja efektiivsem," rääkis Lõhmus. Tema sõnul on siiamaani pankade senine efektiivsus peamiselt rännanud kasumite peale, aga tegelikult võiks see liikuda edasi parema efektiivsuse peale panna ja tarbijani tagasi suunata. "2015. aasta äriplaanis see meil veel pole, aga kui kutsute mind tagasi paari aasta pärast siia, oleks mul väga hea meel, kui ma saaksin öelda, et oleme selle eesmärgi saavutanud," ütles ta.

Kahe aastaga kahekordne kasv. Lõhmus märkis, et LHV on jätkuvalt kasvuettevõtte - eelmise aasta netotulu oli pangal 24 miljonit, tänavu 33 ja järgmisel aastal juba 42,2 miljonit eurot. Kui kolm aastat tagasi oli LHV vara 185 miljonit, siis tänavu on selleks juba 455 miljonit eurot. Kapitaliseeritus on kolme aastaga tõusnud pea poole võrra 20,8%ni. "Pilt on praegu tegelikult päris hea," ütles ta.

LISALUGU: LHV hakkab Danske Bankilte kliente võtmaÄripäeva peadirektori Igor Rõtov kommenteeris Lõhmuse jutu peale, et jälgis tema ettekande ajal Danske Banka juhi Aivar Rehe nägu, mis oli naerusuine senimaani, kuni Lõhmus rääkis tulevastest mahuplaanidest. "Kas kavatsete neilt tüki ära võtta?" küsis Rõtov.

Lõhmus vastas selle peale, et nad on liiga väike ettevõte, et kelleltki suurt tükki ära võtta. "Kui me seda teeksimegi, ei saaks keegi meie peale kurjaks. See oleks nagu kaheaastane laps varastaks 50sendise," ütles ta.

"Mis siin salata, pikas perspektiivis tahame olla TOP3 panga hulgas. Swedbanki ja SEBd on raskem turul kõigutada," lisas Lõhmus, viidates, et küllap peaks Danske Banka end mõnevõrra ohustatuna tundma küll.

Lõhmus märkis siiski, et tegelikult pole edetabeli koht talle kunagi eesmärgiks olnud. "Oleme organisatsioonis selgeks teinud, et me ei taha olla suurim pank," ütles ta. Seda lihtsal põhjusel, et Lõhmus imetleb enda sõnul ainsana Svenska Handelsbankenit, mis on ainuke Rootsi pank, mis tema 25-aastase pankuri karjääri jooksul pole kordagi vajanud riigi abi.

Hetkel kuum