Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Silvano pimestav dividenditootlus

    Naiste pesu kauplus Kristiine keskuses, Silvano Fashion GruppFoto: Meeli Küttim, Äripäev

    Pesutootja Silvano Fashion Grupp teatas neljapäeval aktsionäride erakorralisest üldkoosolekust, kus tehakse ettepanek maksta tänavu aktsionäridele täiendavaid dividende 0,20 eurot aktsia kohta. Sel aastal on juba makstud 10 senti dividende aktsia kohta. See teeb pikaajaliste aktsionäride dividenditootluseks 16,5%. Tänavu kõige paremal S&P 500 aktsial on dividenditootlus 9%.

    Silvano proovib säilitada usaldust

    Silver Lume, väikeaktsionär

    Täiendavad dividendid rõõmustavad aktsionäre. Samas ei teata, miks selline otsus vastu võeti. Silvano aktsia on viimase aastaga oluliselt kukkunud ja seda eelkõige erinevates [Venemaa, Ukraian - toim.] riikides toimuva tõttu. Samas ettevõtte enda tulemused aktsiahinna kukkumist ei peegelda.

    20 eurosendi otsus on kindlasti tingitud sellest, et säilitada usaldust aktsionäride seas, see on nende sõnum. Ettevõtte ei saa kompenseerida aktsionäride enda riski, nad tahavad anda sõnumit, et nad tegelevad ja tahavad usaldust kasvatada. Täna aktsionärid vajavad usaldust.

    Silvano tulemused ei olnud tõesti nii head kui prognoositi, aga samas midagi katastroofilist kindlasti ei ole. Keegi ei tea, millised kolmanda kvartali tulemused tulevad, kuid pigem on see positiivne, et nad maksavad täiendavaid dividende ja ma ei taha näha seal seda, et tuleb kohe halb uudis ja üritatakse seda ennetada.

    Mina hoian oma aktsiaid ja ei ole sellega spekuleerinud. Kartust, et homne päev Silvano uksed kinni paneb, ei ole. Loomulikult me kõik muretseme, sest see, mis täna nendes riikides toimub ei puuduta ainult Silvanot, see puudutab kõiki ettevõtteid, kes nendel turgudel toimetavad.

    Uudise toel rallis Silvano aktsia reedel Tallinna börsil 12,35%, aktsia hind on tõusis 1,82 eurole. "Käesolev dividend kaugeltki ei kompenseeri meie pikaajalisemate investorite poolt kaotatud raha," tõdes Silvano FG juht Märt Meerits.
    "See on pigem probleem ja me anname endast maksimumi selleks, et investorid meid taas usaldama hakkaksid. Aga sellele eelnevalt peavad investorid saavutama (taas)usalduse turgude suhtes, kus Silvano tegutseb."
    20 senti aktsia kohta on rahalises vääringus ettevõtte jaoks 7,8 miljonit eurot. "Võrreldes seda raha meie vaba sularahavaruga, ei näinud me käesolevas dividendiettepanekus probleemi," märkis Meerits. "Samuti, vaadates SFG ajaloolisi dividendimakseid perioodil 2011-2012 väljamaksed toimunud summas rohkem, kui meie esialgne, juunikuus kinnitatud kasumijaotus ette nägi. Olime siis kõvasti konservatiivsemad tulevikuväljavaadete osas."
    Mullu maksis Silvano aktsionäridele aktsia kohta kokku 20 senti, siis juunis tegi ettepaneku maksta 10 senti aktsia kohta. Toona muutis ettevõtte veel aktsiate tagasiostmise programmi nii, et 1. juulist 2014 kuni 30. juunini 2015 võib tagasi osta maksimaalselt miljon aktsiat. Tagasiostuprogrammi raames võib osta aktsiad kuni kahe eurose hinnaga.

    Silvano numbrid jätkavad kokku kuivamist

    Esimesel poolaastal teenis Silvano FG 54,6 miljonit eurot, mis on 20,7% vähem kui eelmisel aastal. Hulgimüügi kogukäive vähenes 24,6% võrra ja jaemüügi käive vähenes 3,7% võrra. Ettevõtte puhaskasum langes 34%.

    Kontserni brutorentaablus 2014. aasta 6 kuuga paranes, moodustades 35,1%, eelmise aasta sama perioodi vastav näitaja oli 33,9%. Silvano teise kvartali müügitulu kukkus mulluselt 36,9 miljonilt eurolt 27,6 miljoni euroni, selgub firma teise kvartali vahearuandest. Brutokasum kahanes 3,4 miljonit eurot, kukkudes 9,7 miljoni euroni. Silvano müük Balti riikides tervikuna moodustas 2014. aasta 6 kuuga  1,59 miljonit eurot võrreldes 1,29 miljoni euroga eelnenud aastal.

    Naases ootuspärasele teele
    LHV ootas kevadel, et Silvano jaotaks aktsionäridele 18 senti aktsia kohta, seda vaatamata ettevõtte majandustulemuste nõrgenemisele alates 2013. aasta kolmandast kvartalist. "Tuginedes ettevõtte tugevale finantspositsioonile ja võimekusele raha genereerida pidasime seda tol hetkel pigem isegi üsna konservatiivseks ootuseks," märkis LHV vanemanalüütik Joonast Joost. "Tegelikuks väljamakseks kujunes siiski vaid 10 senti aktsia kohta, mis meie hinnangul viitas ettevõtte ettevaatlikule ja äraootavale lähenemisele nõrgenenud majanduskeskkonnas."
    Seega asjaolu, et ettevõttel on täiendavate dividendide maksmise võimekus, ei tule pangale iseenesest üllatusena. "Siiski tuleb tõdeda, et selline aasta keskel täiendavate dividendide maksmine ei ole tavapärane praktika ning pärast kevadisi ettevaatlikke dividende ei osanud me 20 sendist täiendavat dividendi novembri kuus oodata," tõdes Joost.
    LHV on oodanud, et tänavu esimesel poolaastal nähtud käibe ja kasumi langus aeglustuks kolmandas kvartalis olulisel määral. "Samas on Venemaa makromajanduslik keskkond viimastel kuudel jätkanud nõrgenemist, mis vastukaaluks räägib Silvano majandustulemuste hoogsa nõrgenemise jätkumise võimaluse poolt," märgib ta.
    "Tänaseks hetkeks on ettevõtte juhtkonnal ilmselt juba suures plaanis teada, milliseks kvartali tulemused kujunesid ning milline neist kahest stsenaariumist realiseerus." Joost leiab, et eeldatavasti oli see ka oluline sisend neljapäeval avaldatud dividendide ettepanekus. "Ilma ise tulemusi teadmata on täna keerukas anda hinnangut täiendava dividendi otsuse võimalike tagamaade kohta," tõdes ta. Viimasel neljal aastal on Silvano kolmanda kvartali tulemused avaldanud vahemikus 8-15 november.
    Swedbank ootab ka tulevikus dividende. Swedbanki analüütik Andrej Rodionov sõnul oli täiendavate dividendide ettepanek ootamatu, kuid ta ei näe selles mingit draamat. Ta selgitas, et kuna ettevõtte on juba tänavu dividende maksnud  0,1 eurot aktsia kohta, siis täiendavate dividendide jaoks tuleb raha neil vaevata.
    "Silvano on olnud helde oma aktsionäridega, makstes dividende viimastel aastatel. Usun, et Silvano on ka piisavalt võimas, et jätkata oma helde kasumi jaotamise poliitikat ka tulevikus ehk aastatel 2014-2015 0,15 eurot aktsia kohta," lausus Rodionov.
    Ta lisas, et otsus maksta veel dividende võib tähendada seda, et Silvano põhiturgudel on majanduse olukord investeeringute jaoks halvenenud. "Pikemas perspektiivis on see samm aktsionäridele kasulik. Ettevõtte jätkab oma raskelt teeninud raha jagamist, pakkudes aktiivset tootlust," sõnas Rodionov. "Aga see on täpselt nii, et teod räägivad hiljem kui sõnad."

    Võimalik mitu stsenaariumi

    Jaak Roosaare, väikeinvestor

    Aktsionärina on ikka hea meel, kui vabalt kassas seisev raha minu taskusse jõuab, kus seda muuks otstarbeks rakendada saaks. Kas see nüüd õigustaks üle 12% aktsia hinna hüpet, siis minu meelest pigem mitte. Ehk, kellel pole soovi pikaajaliselt aktsionär olla, siis täiesti tühja koha pealt saab täna 12% rohkem raha kui eile. 

    Otsuse tagamaad võivad olla erinevad. Positiivne stsenaarium on, et juhtkond arvab, et seda raha ei lähe vaja ehk tegevus on stabiilne ja saab aktsionäridele välja maksta. Eelmisel aktsionäride koosolekul pressiti juhatust selle koha pealt päris tugevalt. Neutraalne stsenaarium on, et mõnel suuraktsionäril on parasjagu raha vaja.

    Must stsenaarium on, et SFGl on peagi tulemas kehvad tulemused ja nii üritatakse aktsiat toetada, selle vastu räägib muidugi asjaolu, et ettevõttel on õigus tagasi osta veel enam kui 700 000 aktsiat ja mida madalam hind, seda parem.

    Kõige mustem stsenaarium on, et SFG tütarfirma Milavitsa peagi riigistatakse ja nii proovitakse päästa, mis päästa annab. Selle vastu räägib ehk argument, et dividend on siiski vaid 0,20 eurot, mitte 0,40 või rohkem, mis teoreetiliselt ehk annaks ka välja pigistada.

    Eks iga investor mõtleb oma rikutuse tasemel, kuid kui aktsia reaktsiooni vaadata, siis pigem usutakse vist positiivsemaid stsenaariume.

    Dividenditootlust kommenteeriks nii, et Swedbank pakub aastasele hoiusele intressi 1%, Tartu Hoiu-Laenuühistu 6% ja Ivan Balti jaamas 100%. Risk ja tootlus käivad ikka käsikäes. Dividenditootlust peab alati vaatama ettevõtte üldiste tulemuste ja bilansi kontekstis - Läti SAF Tehnika võiks dividendiks maksta ka üle 50% turuväärtusest ja Apple võiks soovi korral ka ilmselt maksta ligi 20% dividendi (seda ilmselt siis laenurahaga finantseerides).

    Peab aga meeles pidama, et pärast dividendi väljamakset kukub ka aktsiahind alati vähemalt sama palju, nii et see eriti tark strateegia ei ole, et nüüd selle ühekordse dividendi valguses SFG-d kokku krabama hakata.

    Laenudest prii
    Silvano Fashion Group finantsseis on Meeritsa hinnangul tugev. "Kogu ettevõtte tegevust finantseerime aktsionäride ja puhaskasumi arvelt. Tänavu juuni lõpus moodustas SFG Grupi rahaliste vahendite maht 17,5 miljonit eurot. "Vaadates tervikuna 2013. aastat ning 2014. aasta esimest poolt, on selge, et ettevõte suudab raha teenida ka väiksemate müügimahtude juures," tõdes Meerits.
    "Samuti on ettevõtte ümber olnud palju kära - alates majanduskeskkonna mõjudest ja lõpetades spekulatsioonidega riiklikest huvidest. SFG juhatus on olukorda jälgides vaadanud nii ettevõtte finantssuutlikkust kui ka kuulanud ära investorite kogukonna tagasiside."
    Olukorras, kus globaalses plaanis hinnatakse ettevõtteid nende potentsiaali põhiselt, tegutseb ettevõtte Meeritsa sõnul nende reaalsest olukorrast lähtuvalt ning soovivad oma investoritele lisada kindlust - seda läbi stabiilsete dividendimaksete. Juhatus on teinud oma ettepaneku nõukogule, nõukogu on ettepanekut kaalunud ja selle aktsepteerinud ning selle tulemus on täiendav kasumijaotuse ettepanek.
    Silvano kutsus kokku erakorralise aktsionäride üldkoosoleku, mis toimub 7. novembril kell 12 Radisson Blu Hotel Olümpias.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Leonardo Ortega: ilma vajaliku välistööjõuta ei tule ka oodatud majanduskasvu
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Lühikeseks müüjatel oli rekordiline nädal
Lühikeseks müüjad teenisid suurt tehnoloogiaettevõtete aktsiate müügist rekordilise nädalase kasumi.
Lühikeseks müüjad teenisid suurt tehnoloogiaettevõtete aktsiate müügist rekordilise nädalase kasumi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Tartu ülikooli teadlased kaasasid pool miljonit vähiravi arendamiseks
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tootjahinnad tööstuses jätkasid langemist
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, langes märtsis võrreldes veebruariga 0,4% ja võrreldes eelmise aasta märtsiga 3,9%, teatas statistikaamet.
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, langes märtsis võrreldes veebruariga 0,4% ja võrreldes eelmise aasta märtsiga 3,9%, teatas statistikaamet.