Marta Jaakson • 31. oktoober 2014 kell 13:27

Liviko kartelliprotsess jätkub kahe nädala pärast

Harju maakohtus algas esmaspäeval protsess viinatootja Liviko ja jaekaubanduskettide üle, keda süüdistatakse kartellileppe sõlmimises.  Foto: Andras Kralla

Sel nädalal alanud Liviko kartelliprotsessis esitas süüdistaja oma tõendid ning kuulati üle ka süüdistaja tunnistajad. Kohtumenetlus jätkub 10. novembril Harju maakohtus, kui süüdistaja jätkab tõendite esitamist ning tõendid esitab ka Liviko AS.

Prokuröri esitatud kirjalikes tõendites, milleks muu hulgas on kaubakettide ostujuhtide vahetatud meilivestlused, on viiteid nn odava viina hinna kokkuleppele. Muu hulgas seisab tõenditena esitatud kirjades ka märge mitte kasutada sõna "kokkulepe", sest see on seadusega vastuolus.

Kirjadest nähtus ka, et Liviko ASi töötajad jälgisid viina hinnataseme tõstmist ning saatsid kaubakettidele märgukirju, kui hind ei vastanud kokkulepitud 63,50 kroonile.

Tõendite järgi kirjutas 2010. aasta juulis, aasta pärast kokkuleppe sõlmimist, Liviko müügijuht Ragnar Kits Rimi ostujuhile Vaido Padumäele, et Õhtulehe ostukorvi hinnauuring näitab Laua viina hinnaks 62.90, ning Kits küsis seepeale, kas Säästumarket läheb Laua viinaga hinnasõtta.

Kevadel sai rida kaubandusettevõtteid riigiprokuratuurilt süüdistuse 2009. aastal konkurentidega teatud viinade jaehindade tõstmise kokkuleppimises. Selle nädala alguses märkisid Eesti suuremate jaekauplejate ja teiste menetlusosaliste kaitsjad, et prokuröri esitatud süüdistus on ebamäärane ja arusaamatu.

Liviko kaitsja vandeadvokaat Erki Kergandberg märkis kohtusaalis, et sai süüdistusest grammatiliselt aru, ent Liviko end süüdi ei tunnista. Kergandberg lisas, et prokuröri süüdistus ei ole põhjendatud ning Liviko ei ole ühegi konkurendiga sõlminud ühtegi kokkulepet ega teinud kooskõlastatud tegevust.

Ta lisas, et Livikole etteheidetav tegu on jaehinda puudutav keelatud suhtlus otseste konkurentide vahel, kelleks prokuratuur peab Prismat, Maximat, Rimi, Selverit ja teisi süüdistatavaid kaubanduskette. Kaitsja lükkas süüdistuse ümber, tuues välja, et Eesti suurim alkoholiettevõte AS Liviko on ennekõike alkoholitootja, kelle konkurendid on teised alkoholitootjad, mitte suured kaubandusketid.

Kaitsja rõhutas, et alkoholitootjana ei tegutse Liviko suurte kaubanduskettidega samal kaubaturul, mistõttu on süüdistus kaubanduskettide kui oma otseste konkurentidega hinna kokku leppimises juba oma ülesehituselt arusaamatu.

Süüdistuse järgi on kartellikokkuleppega seotud Selver, Rimi Eesti Food, Maxima Eesti, Prisma Peremarket, Liviko ning Aldar Marketi ja Super Alko omanik AS Helter-R. Süüdistuse sai ka 11 ettevõtetega seotud isikut.

Hetkel kuum