Katariina Krjutškova • 7. november 2014 kell 9:33

VEB Fond: Vakra kahtleb Pevkuri vastuses

VEB Fondi uurimiskomisjoni ekseesimees Rainer Vakra pole kindel, et valitsus ei saa nõuda salastatud dokumendi avalikustamist.   Foto: Andras Kralla

Riigikogu VEB Fondi uurimiskomisjoni esimees Rainer Vakra sõnas, et arvestades seni tehtud uurimistööd, on kurb, et keeldutakse salastatud kirja avalikustamisest.

Kaitsepolitseiametis on 50 aastaks riigisaladusega kaitstud dokument, milles tõenäoliselt seisavad isikute nimed, kes tänu Eesti Pangas organiseeritud 32 miljoni dollari pettusele võtsid lõpuks Peterburi pangast välja üle 20 miljoni dollari.

Vakra kirjutas nii kaitsepolitseiametile kui siseministrile Hanno Pevkurile, et nad aitaksid salastuse maha võtta riigisaladusega kaitstud kirjalt. Mõlemad asutused teatasid, et ei saa seda teha.

Pevkur vastas Vakrale, et vaid kaitsepolitsei direktor saab riigisaladuse ennetähtaegselt kustutada. „Siseministri ega valitsuse pädevusse ei kuulu kõnealuse dokumendi avalikustamise üle otsustamine.“

Vakra kahtles Pevkuri vastuses. „Mulle on suusõnalises vestluses kinnitanud mitu endist ministrit, et vabariigi valitsuse pädevuses on ümber vaadata riiklike dokumenti salastusi ja nende tähtaegasid,“ ütles Vakra.

Vakra sõnas, et vaevalt ministeerium kasutas salastamise nõudmisest keeldumisel valesid paragrahve. „Aga kontrollin selle juriidiliselt üle, kas on võimalik seda teha või on tegemist soovimatusega seda teemat avada.“

Uurimiskomisjoni esimehe sõnul see kurb juhtum, sest riigikogu VEB Fondi uurimiskomisjon tegi terve aasta sisulist tööd, küsitleti 49 inimest ja tuhniti arhiivis. Selle tulemusel kirjutati kokku raporti, millest tulenes, et toonaste Eesti Panga juhtide teadmata polnud sellist skeemi ellu viia.

„Ühiskonna selguse mõttes oleks juba ammu olnud mõistlik see lõik sealt kirjast avalikustada, sest neid nimesid, mida otsitakse, sellele saab usutava vastuse anda kaitsepolitsei. Arvan, et spekulatsiooni mahavõtmine oleks tervikuna ühiskonna rahu huvides,“ lisas Vakra.

Salastamine on aga tekitanud küllaldaselt kuulujutte. Kahtlustatakse, et dokumendis on kirjas mõne mõjuka reformierakondlase nimi.

Hetkel kuum