• Jaga lugu:

  VEB Fond: Vakra kahtleb Pevkuri vastuses

  VEB Fondi uurimiskomisjoni ekseesimees Rainer Vakra pole kindel, et valitsus ei saa nõuda salastatud dokumendi avalikustamist. Foto: Andras Kralla

  Riigikogu VEB Fondi uurimiskomisjoni esimees Rainer Vakra sõnas, et arvestades seni tehtud uurimistööd, on kurb, et keeldutakse salastatud kirja avalikustamisest.

  Kaitsepolitseiametis on 50 aastaks riigisaladusega kaitstud dokument, milles tõenäoliselt seisavad isikute nimed, kes tänu Eesti Pangas organiseeritud 32 miljoni dollari pettusele võtsid lõpuks Peterburi pangast välja üle 20 miljoni dollari.
  Vakra kirjutas nii kaitsepolitseiametile kui siseministrile Hanno Pevkurile, et nad aitaksid salastuse maha võtta riigisaladusega kaitstud kirjalt. Mõlemad asutused teatasid, et ei saa seda teha.
  Pevkur vastas Vakrale, et vaid kaitsepolitsei direktor saab riigisaladuse ennetähtaegselt kustutada. „Siseministri ega valitsuse pädevusse ei kuulu kõnealuse dokumendi avalikustamise üle otsustamine.“
  Vakra kahtles Pevkuri vastuses. „Mulle on suusõnalises vestluses kinnitanud mitu endist ministrit, et vabariigi valitsuse pädevuses on ümber vaadata riiklike dokumenti salastusi ja nende tähtaegasid,“ ütles Vakra.
  Vakra sõnas, et vaevalt ministeerium kasutas salastamise nõudmisest keeldumisel valesid paragrahve. „Aga kontrollin selle juriidiliselt üle, kas on võimalik seda teha või on tegemist soovimatusega seda teemat avada.“
  Uurimiskomisjoni esimehe sõnul see kurb juhtum, sest riigikogu VEB Fondi uurimiskomisjon tegi terve aasta sisulist tööd, küsitleti 49 inimest ja tuhniti arhiivis. Selle tulemusel kirjutati kokku raporti, millest tulenes, et toonaste Eesti Panga juhtide teadmata polnud sellist skeemi ellu viia.
  „Ühiskonna selguse mõttes oleks juba ammu olnud mõistlik see lõik sealt kirjast avalikustada, sest neid nimesid, mida otsitakse, sellele saab usutava vastuse anda kaitsepolitsei. Arvan, et spekulatsiooni mahavõtmine oleks tervikuna ühiskonna rahu huvides,“ lisas Vakra.
  Salastamine on aga tekitanud küllaldaselt kuulujutte. Kahtlustatakse, et dokumendis on kirjas mõne mõjuka reformierakondlase nimi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Rasmus Pikkani: ärme investeeri nii, nagu homset ei oleks
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Tulemuste ootus keris indekseid ülespoole
USA peamised indeksid lõpetasid päeva kergelt rohelises, kui investorid ootavad suure huviga suurte tehnoloogiaettevõtete teise kvartali tulemusi ning Föderaalreservi kohtumist, vahendab Bloomberg.
USA peamised indeksid lõpetasid päeva kergelt rohelises, kui investorid ootavad suure huviga suurte tehnoloogiaettevõtete teise kvartali tulemusi ning Föderaalreservi kohtumist, vahendab Bloomberg.
Raadiohommikus: Tesla teise kvartali tulemustest, Ööd Mirror Houses investeeringust ja e-kaubanduse rekordaastast
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Nädala lood: koduostjale langeb ootamatu võlg, börsifirmad toodavad üllatusi
Selle nädala olulisemate sündmuste sekka jõudsid ühe koduostja kurioosne elamus pankrotistunud kinnisvaraarendajaga ja erinevates valkondades tegutsevate börsifirmade üllatused.
Selle nädala olulisemate sündmuste sekka jõudsid ühe koduostja kurioosne elamus pankrotistunud kinnisvaraarendajaga ja erinevates valkondades tegutsevate börsifirmade üllatused.