Eesti maksukeskkond muutus sõbralikumaks

21. november 2014, 12:45
Kus on ettevõtjasõbralikum ettevõtluskeskkond?
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141121/NEWS/141129924/AR/0/Küsimärk.jpg

Maailmapanga ja PwC poolt läbi viidud globaalne riikide maksukeskkonna võrdlev uuring paigutab Eesti 189 riigi seas 28. kohale. Võrreldes mullusega on Eesti koht maailmas paranenud nelja koha ning EL-is langenud ühe koha võrra.

Maailmapanga ja PwC täna avaldatud 189 riigi maksukeskkondade võrdleva uuringu Paying Taxes 2015 kohaselt on Eesti maksusüsteem ettevõtjasõbralikkuselt maailmas 28. ning Euroopa Liidus 9. kohal. Võrreldes mullusega on Eesti koht maailmas paranenud nelja koha ning EL-is langenud ühe koha võrra.

Maailma atraktiivseima maksusüsteemiga riigid on uuringu põhjal madalate määrade ja lihtsa maksusüsteemiga Araabia Ühendemiraadid, Katar, Saudi Araabia, Hongkong ja Singapur. Euroopa Liidu liikmesriikidest on Iirimaa järel kõige ettevõtjasõbralikuma maksusüsteemiga Taani ja Suurbritannia, järgnevad Luksemburg ja Holland. Viimase aasta jooksul on Eestist möödunud ka Läti.

Eesti on Euroopa tipus maksusüsteemi lihtsuse ja kasutajasõbralikkuse poolest: näiteks kulub uuringus kirjeldatud näidisettevõttel aastas maksude maksmisele 81 tundi, mida on kaks korda vähem kui Leedus, 2,5 korda vähem kui Lätis ning viis korda vähem kui Tšehhis. Samas tõmbab edetabeli kohta alla maksukoormus - uuringus võrreldud näidisettevõtte puhul oleks see Eestis kõrgem kui enamikus Euroopa Liidu uutes ja ka paljudes vanades liikmesriikides.

„Kuna uuring mõõdab ainult tööandja poolt tasutavaid makse ja Eestis on erinevalt paljudest teistest riikidest suurem osa tööjõumaksudest ettevõtte, mitte töötaja kanda, siis see tingib ka Eesti tagasihoidliku koha maksukoormuse edetabelis. Liites kokku nii tööandja kui töövõtja poolt tasutavad maksud, ei oleks pilt nii halb," selgitas Eesti PwC maksunõustamise teenuseliini juht Villi Tõntson. Samas möönis ta, et kõrged tööjõumaksud on kindlasti valdkond, mis pärsib hetkel Eesti konkurentsivõimet.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. November 2014, 12:44

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing