Äripäev • 21. november 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Eesti maksukeskkond muutus sõbralikumaks

Kus on ettevõtjasõbralikum ettevõtluskeskkond?  Foto: Scanpix

Maailmapanga ja PwC poolt läbi viidud globaalne riikide maksukeskkonna võrdlev uuring paigutab Eesti 189 riigi seas 28. kohale. Võrreldes mullusega on Eesti koht maailmas paranenud nelja koha ning EL-is langenud ühe koha võrra.

Uuringu Paying Taxes 2015 metoodika põhineb sarnase hüpoteetilise ettevõtte asetamisel eri riikide seadusandlikku keskkonda. Vaadeldav firma on 2 aastat tagasi asutatud 60 töötajaga omamaisele kapitalile kuuluv ja koduturul tegutsev tootmisettevõte, mille müügikäive on 1050 korda suurem riigi keskmisest aastapalgast ja brutokasumimarginaal 20% (kriteeriumide loetelu pole täielik). Pingerea koostamisel on võrreldud muuhulgas ettevõtte maksude deklareerimisele ja maksmisele kuluvat aega ning maksukoormust.

Maailmapanga ja PwC täna avaldatud 189 riigi maksukeskkondade võrdleva uuringu Paying Taxes 2015 kohaselt on Eesti maksusüsteem ettevõtjasõbralikkuselt maailmas 28. ning Euroopa Liidus 9. kohal. Võrreldes mullusega on Eesti koht maailmas paranenud nelja koha ning EL-is langenud ühe koha võrra.

Maailma atraktiivseima maksusüsteemiga riigid on uuringu põhjal madalate määrade ja lihtsa maksusüsteemiga Araabia Ühendemiraadid, Katar, Saudi Araabia, Hongkong ja Singapur. Euroopa Liidu liikmesriikidest on Iirimaa järel kõige ettevõtjasõbralikuma maksusüsteemiga Taani ja Suurbritannia, järgnevad Luksemburg ja Holland. Viimase aasta jooksul on Eestist möödunud ka Läti.

Eesti on Euroopa tipus maksusüsteemi lihtsuse ja kasutajasõbralikkuse poolest: näiteks kulub uuringus kirjeldatud näidisettevõttel aastas maksude maksmisele 81 tundi, mida on kaks korda vähem kui Leedus, 2,5 korda vähem kui Lätis ning viis korda vähem kui Tšehhis. Samas tõmbab edetabeli kohta alla maksukoormus - uuringus võrreldud näidisettevõtte puhul oleks see Eestis kõrgem kui enamikus Euroopa Liidu uutes ja ka paljudes vanades liikmesriikides.

„Kuna uuring mõõdab ainult tööandja poolt tasutavaid makse ja Eestis on erinevalt paljudest teistest riikidest suurem osa tööjõumaksudest ettevõtte, mitte töötaja kanda, siis see tingib ka Eesti tagasihoidliku koha maksukoormuse edetabelis. Liites kokku nii tööandja kui töövõtja poolt tasutavad maksud, ei oleks pilt nii halb," selgitas Eesti PwC maksunõustamise teenuseliini juht Villi Tõntson. Samas möönis ta, et kõrged tööjõumaksud on kindlasti valdkond, mis pärsib hetkel Eesti konkurentsivõimet.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt