Perens: keskpangad käitusid nagu alkohoolikud

26. november 2014, 15:07
Swedbank Eesti juht Priit Perens.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141126/NEWS/141129753/AR/0/AR-141129753.jpg

Finantskriisist väljumisel käitusid pangad nagu alkohoolikud, et kui hommikul on paha olla, siis tarbitakse õlut, ütles Swedbank Eesti juht Priit Perens tänasel Delovõje Vedomosti konvrentsil "Eduvõti 2015".

Keskpangad on tema sõnul finantskriisist väljudes pannud vundamendi uuele alusele: on trükitud raha juurde ja see on viinud hindade tõusuni kinnisvaras, likviidsuse- ja investeerimistoodetes. „Raha on jäänud investeeringute valdkonda ning ei ole jõudnud reaalmajandusse. See toob kaasa ebavõrdset kasvu, ühiskonna killustumist ja probleeme ühiskonnas: tarbijahinnaindeks ei kasva, keskmine töötaja ei ole võimeline ostma kinnisvara,“ põhjendas Perens, mis kontekstis keskpangad alkohoolikutena käitusid.

Rääkides järgmise aasta majanduse prognoosist, ütles Perens, et palju räägitakse sellest majanduskasvu hakkab vedama USA, tema sõnul on see vähe tõenäoline. "USA on praegu aktiivselt investeerinud uutesse tehnoloogiatesse nafta ja gaasi kaevadamisse ning on suurim naftatootja maailmas," märkis ta. Aga Ameerika ei ekspordi alates 1970.aatatest oma naftasaadusi, seega on see majanduskasvu vedamine ebatõenäoline.  

Eestis aga liiguvad asjad tema sõnul enam-vähem hästi ja pangandussüsteem on meil stabiilne.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    26. November 2014, 15:07
    Otsi:

    Ava täpsem otsing