Mari Mets • 3. detsember 2014 kell 8:00

Kes ostis tegelikult City24?

Ekspress Grupi juhi Gunnar Kobina sõnul tahtis meediakontsern ise City24 portaali osta.  Foto: Raul Mee

"Tekib küsimus, kas Ilmar Kompuse ost oli ikka tema ost või hoopiski kellegi teise oma,“ ütles Gunnar Kobin, kelle juhitav Ekspress Grupp jäi kinnisvaraportaali City24 ostmisel Sky Mediale alla.

Soomlaste Alma Medialt Eesti kinnisvaraportaali City24 ostnud Sky Media juht Ilmar Kompus trumpas oma pakkumisega üle Ekspress Grupi, kes samuti portaali peale hammast ihus. „Ka meie näitasime oma huvi Alma Mediale selle portaali ostuks,“ ütles Ekspress Grupi tegevjuht Gunnar Kobin.

„Teades, millist hinda me toote eest pakkusime, ning seda, et meie pakkumine aktsepteeritavaks ei osutunud, tõstatub küsimus, miks peaks arvestatavat meediatuge mitte omav investor Ilmar Kompus ostma Eesti suuruselt teise kinnisvaraportaali olukorras, kus suurima kinnisvaraportaali omanikuks on suur meediakontsern Eesti Meedia. Lisaks tegi ta seda hinnaga, mida meediatuge omav investor Ekspress Grupp ei olnud valmis pakkuma,“ sõnas Kobin.

„Ainus loogiline järeldus, mis pähe tuleb, on BNSi omandamise ja edasimüümise analoog,“ jätkas Kobin.

Kahtlustab Linnamäe seotust

Ta viitas sellele, et kevadel ostis raadiojaamu Sky Plus, Retro FM jt haldava Sky Media juht Kompus samalt Soome börsifirmalt Alma Media ka uudisteagentuuri BNS, mille enamusosaluse müüs kiiresti Margus Linnamäele. Linnamäe omandusse kuuluv Eesti Meedia aga ostis alles tänavu sügisel Lõuna-Aafrika kontsernilt Naspers ära City24 peamise konkurendi, kinnisvaraportaali kv.ee. Ehk siis, kaks Eesti peamist kinnisvaraportaali on nüüd Linnamäe ja temaga lähedalt seotud Kompuse ettevõtete omanduses.

„Kui me vaatame ajaloost, kuidas Ilmar Kompus ostis BNSi, rääkis kõigile, kui tore ja pikaajaline ettevõte see on, ning müüs selle seejärel sisuliselt kahe kuu pärast Margus Linnamäele, siis tekib tõepoolest küsimus, kas Ilmar Kompuse ost oli ikka tema ost või hoopiski kellegi teise oma,“ märkis Kobin.

„Mulle tundub, et antud situatsioonis on sarnane küsimus väga kerge ja loogiline tekkima ja ei ole juhus, et antud juhul on City24 omanikuks saanud sama investor, kes BNSi omandas ja hiljem Margus Linnamäele müüs,“ selgitas ta.

„Kuna konkurentsiamet ilmselt kahe turul ainsa ja omavahel konkureeriva kinnisvarakuulutuste portaali omamist ühe ja sama ettevõtte poolt ei aktsepteeriks, jääb lihtsalt edasimüümise episood vähemalt esialgu katki,“ lisas Kobin.

Konkurentsiameti kinnitusel jäi City24 portaali omava ASi Kinnisvaraportaal 2013. aasta müügitulu alla seaduses sätestatud piirmäära. Seega, juhul kui Ilmar Kompus ei ole eelneva kahe aasta jooksul omandanud samas majandusharus tegutsevaid ettevõtteid, ei pidanud ta ASi Kinnisvaraportaal üle valitseva mõju omandamisest konkurentsiametile teatama.

Margus Linnamäe ei kinnitanud ega lükanud ümber, kas ta võiks City24 Kompuselt ära osta. "Kui pakutakse müüa midagi, mis mind huvitab, ning hind ja muud tingimused sobivad, siis ka ostan," teatas Linnamäe Äripäevale.

Hetkel kuum