Marge Väikenurm • 29. detsember 2014 kell 13:44

Jaan Pillesaar: välditud reformid tuleb ära teha

Firmajuht Jaan Pillesaar järgmiselt aastalt reforme.  Foto: Andres Haabu, Äripäev

IT-firma Helmes tegevjuhi Jaan Pillesaare sõnul tuleks aastaid välditud riigivalitsemise ja maksureform lõpuks ära teha.

“See on valijate ootus ja selle eest saab riigikogu oma palka. Maksureform peab olema suunatud tööinimeste heaolu tagamisele ehk siis langetada tuleb tööjõu maksukoormust,” ütles ta.

Töö tegemise kõrge maksustamise tõttu on rahvusvaheliselt konkurentsivõimeline tööjõud Eestist Pillesaare sõnutsi aastaid vaikselt minema liikunud.

“Tulemusena oleme oskustööjõu saadavuselt IMD 2014 talendiuuringus 60 riigi hulgas 57. kohal, tagapool Venezuelast, Tšiilist ja Peruust. Need kriitilised numbrid peavad poliitikud endale nööpnõelaga töölaua kohale kinnitama,” rääkis Pillesaar.

Küsimust, kes on Eestis head ettevõtete juhid, nimetas Pillesaar keeruliseks, sest paljud väärt juhid on Eestist lahkunud. “Kui klassikalise juhi peale mõelda, siis pakuksin mitmeid inimesi endisest Hansapangast. Peale asutajate nimetaksin Aivo Adamsoni, Erkki Raasukest, Indrek Neivelti ja Sander Kausi. Nende äriline eetika on laitmatu, ka olen nende ütlemistest juhtimise teemal alati häid mõttekäike leidnud,” tõi ta siiski mõned näited.

Helmes peab Pillesaare sõnul uuel aastal võitma endale mõned globaalsed kliendid, samuti laienema. Panustada tahab Pillesaar töötajate koolitamisse, nagu ka varasematel aastatel. “Inimesed on meie kõige kallim vara.”

Sel aastal palkas Helmes üle 40 inimese, ilmselt saavad ka järgmisel aastal sama paljud ettevõttes tööd.

Hetkel kuum