Marge Väikenurm • 30. detsember 2014
Jaga lugu:

Leiva ja saia hind langeb

Leiburit juhtiv Asso Lankots kardab, et ettevõttel on ees raskemad ajad.
Leiburit juhtiv Asso Lankots kardab, et ettevõttel on ees raskemad ajad.  Foto: Andras Kralla

Leiburi juht Asso Lankots tunnistas, et uuel aastal läheb firmal tihenenud konkurentsi tõttu keeruliseks.

„Konkurents on lõppeval aastal leiva-saia turul oluliselt suuremaks läinud, mis tõenäoliselt viib selleni, et meie keskmine müügihind uuel aastal langeb. Pigem tuleb järgmine aasta üsna keeruline,“ tõdes Lankots.

Järgmisel aastal Leiburi müügimahud ilmselt oluliselt ei kasva, seega ei ole plaanis rohkem töötajaid palgata. „Arvan, et ühtset ja olulist palgatõusu Leiburis järgmisel aastal ei tule,“ lisas Lankots, kes tahab, et Leibur suudaks lähiajal ärimahtu kasvatada, samuti tuleks ärimudelit kohandada muutuvate turuolude järgi. „Meie traditsiooniline turg -- pakendatud leib ja sai -- teeb väga kiiret kukkumist. Õnneks seisab Leibur tugeval finantsalusel.“

Eesti praegust poliitilist, majanduslikku ja sotsiaalset olukorda hindab Lankots positiivseks, kuid see ei tähenda, et see ei võiks parem olla.

Kui arvestada elanikkonna vananemist ja madalat sündimust, siis vajab siinne majandus tema sõnul lähiajal süsteemseid muutusi, seda nii riiklikus investeeringute poliitikas, teadus- ja haridussüsteemis, pensionisüsteemis kui ka immigratsioonipoliitikas.

„Fookus vajab muutmist: nutikamat ettevõtlust, kallimat tööd, avatumat ja sallivamat poliitikat. Eestil on vaja lähiajal finantseerida kaht suurt valdkonda: eesti inimeste käekäiku, ühiskondlikku stabiilsust ja sotsiaalsüsteemi. Samuti on vaja majandus restruktureerida süsteemiks, mis toodab kõrge tootlikkuse-lisandväärtusega kaupasid ning teenuseid.“

Eesti ettevõtete juhtidest on Lankotsile heas mõttes silma jäänud Tallink Grupiga seotud ettevõtjate ja ärijuhtide meeskond. „Neil tundub olevat visiooni, ambitsiooni ja elluviimise oskust. Suuri asju saavutatakse alati meeskonnana,“ kiitis ta.

Seotud lood
Kõik seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt