TOP: iga töötaja toob 50 miljonit eurot

Äripäev selgitas välja kõige viljakamad firmad.  Foto: Veiko Tõkman

Just 50 miljonit eurot käivet töötaja kohta teenib Äripäeva andmetel kõige tööviljakam ettevõte, mis edestab näitajaga nii konkurente kui edetabeli järgmisi firmasid.

Äripäev koostas 2014. aastal Äripäeva TOPide põhjal kaks tööviljakuse edetabelit, jagades ettevõtete 2013. aasta käibe või kasumi läbi töötajate arvuga. Nii sündisid kaks 2700 ettevõttega pingerida - kõige suurem käive töötaja kohta ja kõige suurem kasum töötaja kohta.

Konkurentidele silmi ette tegevaid efektiivsuse näitajaid esineb igast sektorist - kaubandusest ehituse ja ööklubideni. Parimat käivet teenivate ettevõtete seas paistavad silma aga hulgifirmad. Neist kõige tööviljakam, kütuste hulgimüügiga tegelev Mare Kolsarile ja Albin Titukile kuuluv Reval-Oil eelistab oma konkurentide edestavaid nippe mitte paljastada. Firma iga töötaja toob ettevõttele käivet 50,2 mln eurot, mida on ligi kaks korda enam kui tabeli teisel kohal, ning kasumit 20 000 eurot.

Ettevõtte üks omanik Albin Tituk selgitas vaid Äripäeva videoloos, et "jumal on ettevõtet hoidnud".

Avatumad olid Reval-Oili konkurendid. Näiteks Alexela Oili, mille iga töötaja toob firmale 1,7 mln eurot käivet ning mis selle näitajaga oli tabelis 95. kohal, juht Ain Kuusik selgitas, et firma tulemuste taga on viis aastat tagasi tehtud rasked otsused - panustada automaattanklatele, mis võimaldas vähendada töötajate hulka kuni veerandi võrra. "Rasked ajad panevad alati rohkem arvutama kui suured ja head ajad. Me saneerisime ettevõtet ja arvutasime," selgitas ta.

Olerexi, mille iga töötaja toob miljon eurot käivet, juht Piret Miller rõhutas intellektuaalse kapitali rollile firma majandusnäitajates ning Neste, 8,22 mln eurot töötaja kohta, juht Ivar Kohv täiendas, et head tulemust tegev müügitöötaja otsib pidevalt väljakutseid.

Parimat kasumit iga töötaja kohta teenisid aga kinnisvaraettevõtted. Neist edetabeli kaks esimest, 8,6 mln eurot kasumit töötaja kohta teeniv Rocca al Mare Kaubakeskus ning 2,6 mln teeniv Kristiine Keskus kuuluvad mõlemad börsiettevõttele Citycon.

Viimase esindaja Mati Pops selgitas, et kaubakeskuste töötajate arv on väike, sest paljud funktsioonid toimuvad Cityconi peakontoris. "See on omane paljudele keskustele nii siin kui Soomes, seega ei saa töötajate arvu ja kasumit viia omavahel otsesesse seosesse, kuigi sellisena vaadatult on see muljetavaldav," möönis Pops.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum