Harry Tuul • 27 jaanuar 2015

Venemaa hülgas Transnistria

Transnistria ei allu Moldaavia pealinnale Chisinaule  Foto: EPA

Venemaa hülgas oma sõltlase, jättes esmakordselt Transnistriale andmata traditsioonilise finantsabi 100 miljoni dollari ulatuses, kirjutas Nezavissimaja Gazeta.

Ajaleht toetub isehakanud riigi ülemnõukogu allikatele. Raha oli mõeldud pensionite ja teiste sotsiaaltoetuste väljamakseks. Nezavisimaja Gazeta allikas selgitas, et Moskvas ei olda rahul Transnistria presidendi Jevgeni Ševtšuki charter-reisidega ning viidati majandusraskustele Venemaal.

Novembris 2014 kinnitas Venemaa asepeaminister Dmitri Rogozin, et Venemaa toetab Transnistriat Ukraina kriisi foonil. Nezavisimaja Gazeta teatel on Transnistria majandus kriitilises olukorras. Tiraspol võlgneb Venemaale juba viis miljardit dollarit gaasi eest. Elektrienergia, millega varustatakse kohalikke tehaseid, tuleb Moldaavia elektrijaamast, mille omanikud on venelased.

Kohalik uudisteagentuur Tiras teatas, et ka Venemaa rikkaim oligarh Ališer Usmanov lahkub Transnistriast ning Moldaavia metallurgiatehas Rõbnitsas läheb üle kohalikule omavalitsusele. Agentuuri teatel on müügis ka kohalik tsemenditehas.

Nn Transnistria Moldaavia Vabariik on Ukraina ja Moldaavia vahel asuv ning Vene vägede toel püsiv tunnustamata riik, sarnaselt Gruusiast eraldunud Abhaasia ja Lõuna-Osseetiaga.

Hetkel kuum