• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Täna selgub ravimiäri saatus

  Ravimiärimees Margus LinnamäeFoto: Andras Kralla

  Täna on riigikogus kolmandal lugemisel nn apteekide seadus, mille vastuvõtmisel peavad viie aasta pärast kõigi Eesti apteekide enamusomanikud olema proviisorid ning ravimite hulgimüüja ei tohi jaeäris tegutseda ja vastupidi.

  Hääletamine toimub riigikogus pärast kella 14.
  Riigikogu sotsiaalkomisjoni algatatud ravimiseaduse muutmise seaduse eelnõu ehk nn apteekide seaduse eesmärk on tagada apteegiteenuse kättesaadavus maapiirkondades ning vältida apteekide koondumist linnadesse, seisab riigikogu lehel. Eelnõu jõustumisel saavad üldapteekide tegevusloa omanikeks proviisorid ning üldapteegi tegevusloa väljastamisele kehtestatakse järgnevad piirangud:
  - Füüsilisest isikust ettevõtja peab olema proviisor ja töötama vähemalt ühes temale väljastatud tegevusloa alusel tegutsevas üldapteegis juhatajana.
  - Eraõigusliku juriidilise isiku puhul peab enam kui 50 protsenti selle osadest või aktsiatest ja valitsev mõju kuuluma proviisorile, kes töötab vähemalt ühes temale väljastatud tegevusloa alusel tegutsevas üldapteegis juhatajana.
  - Üks proviisor võib olla seotud kuni nelja üldapteegiga 4000 või enama elanikuga asulas. Apteekide arv väiksema elanike arvuga asulates ei ole piiratud. Piirang kuni nelja üldapteegi aktsiate omamisele kehtib kõigile osanikele, ka vähemusaktsiate omanikele.
  Üleminekuaeg proviisori enamusosalusega apteekidele ning ravimite jae- ja hulgimüügi omandisuhte lahutamisele ühtlustatakse viiele aastale. Üldapteegi tegevusload tuleb uutele tingimustele vastavusse viia seega 1. aprilliks 2020. Üleminekuperioodil võidakse kohustada vähemalt kümmet üldapteeki omavat isikut osutama apteegiteenust ka vähese nõudlusega piirkonnas.
  Olukorra peremees Margus Linnamäe?
  Eesti Ekspress on kirjutanud, et proviisorite selja taga seisab Eesti ravimiäri boss Margus Linnamäe. Linnamäe sehkendamisele viitab näiteks see, et proviisorite hiljutisele meeleavaldusele ilmus skandaalne kirjanik Kaur Kender, kes on varemgi Linnamäe huve esindanud. Võib tunduda veider, et Linnamäe toetab proviisorite pürgimist apteekide omanikeks, kuid on spekuleeritud, et Linnamäe huvides on eelkõige viis aastat kestev üleminekuaeg uuele ravimiäri korraldusele - selle aja jooksul jõuab korda saata nii mõndagi. Pealegi on Linnamäe käes ravimite hulgiäri jäme ots ning ta saab asuda seda osa oma ärist veelgi kindlustama.
  Praegu on Linnamäe Magnumi kontsern võimas nii ravimite hulgi- kui ka jaeäris, kusjuures jaeäri puhul on aastaid räägitud Linnamäe varjatud huvidest ka neis apteegikettides, kus tal ametlikult osalus puudub. Äripäev on kirjutanud, et proviisorid on juba praegu Linnamäe ja teise ravimite hulgimüüja, välisomanikega Tamro lõa otsas.
  Ravimiäri ümberkorraldamises põrkuvad mitmed huvid ning osav ja intensiivne lobitöö toimub igast suunast. Soomlaste Ülikooli Apteek ja leedukate Euroapteek lobistavad, et nad saaksid laieneda ja Eesti apteegiäris jätkata, proviisorid lobistavad, et hoopis nemad saaksid apteegiomanikeks ning ravimihiiud Magnum ja Tamro eelistanuks senise turuluku nautimist, kuid nende tugevus võimaldab kohanemist ka uutes oludes.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kaks kriisikärbest, mis vajavad mitut tabavat hoopi
Järsult suurenenud arvetega toimetulek ja energiapoliitika on probleemid, mis vajavad mõlemad kiireid otsuseid, kuid erinevat lähenemist – neid ei saa ühe ja sama võttega lahendada, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Järsult suurenenud arvetega toimetulek ja energiapoliitika on probleemid, mis vajavad mõlemad kiireid otsuseid, kuid erinevat lähenemist – neid ei saa ühe ja sama võttega lahendada, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
S&P 500 ja Nasdaq suutsid nädala rohelises lõpetada
Volatiilne nädal lõppes pankade kahetiste tulemustega ja jaemüügi oodatust suurema langusega, vahendab Yahoo Finance.
Volatiilne nädal lõppes pankade kahetiste tulemustega ja jaemüügi oodatust suurema langusega, vahendab Yahoo Finance.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Konkurent Nuutmann kahtlustab Ekspress Gruppi alatus mängus
Ekspress Gruppi kuuluv piletimüügiäri läks uurimise alla, sest konkurent Piletilevi kahtlustab neid alatute võtete kasutamises. Veel mõni aeg tagasi oli aga Piletilevi see, kes konkurentsiametilt trahvi sai.
Ekspress Gruppi kuuluv piletimüügiäri läks uurimise alla, sest konkurent Piletilevi kahtlustab neid alatute võtete kasutamises. Veel mõni aeg tagasi oli aga Piletilevi see, kes konkurentsiametilt trahvi sai.