Äripäev • 9. märts 2015 kell 11:39

Toll pidas kinni 26 000 liitrit salakütust

Maksu- ja tolliamet avastas veoki poolhaagisest 26 000 liitrit diislilõhnalist vedelikku.  Foto: Maksu- ja Tolliamet

Reede öösel vastu laupäeva pidasid maksu- ja tolliameti töötajad Pärnu-Ikla maanteel kinni veoki, mille poolhaagisest avastati 26 000 liitrit diislilõhnalist vedelikku. Salakütuse kahtlusega koorem konfiskeeriti, teatas amet.

Veoki juhi ütluste kohaselt oli veetav kaups õli, kuid koormakatte eemaldamisel tuvastasid tollitöötajad 26 ühekuupmeetrist plastmahutit, mis olid täidetud diislilõhnalise vedelikuga. 

Lõuna liikuvkontrolli talituse juhataja Kunnar Kerese sõnul on tegemist sellel aastal esimese juhtumiga, kus on tõenäoliselt püütud diislikütusele erinevaid aineid lisades vedada õli nimetuse all riiki mootorikütust ja see siis väljaspool aktsiisiladu tarbimisse lasta. „Salakütuse puhul ei hakka aga keegi lisatud raskeõlisid eemaldama ning kütuse kvaliteeti kontrollima. Teadlikult salakütust ostvad autoomanikud peaksid seetõttu mõtlema, kas nad soovivad sellega riskida,“ rääkis Keres.

Antud juhtumis on alustatud väärteomenetlus aktsiisiga maksustatavate kaupadega seotud eeskirjade rikkumise eest. „Salakütuse veo organiseerinud isikutele määratav trahv on kuni 3200 eurot. Lisaks kantakse ka kütus riigi omandisse,“ rääkis Keres. Tarbimisse jõudes oleks hinnanguline maksukahju antud kütusekoguselt olnud 13 000 eurot.

Eelmisel aastal oli analoogseid juhtumeid kümnel korral, kõikidel juhtudel kütus konfiskeeriti. Konfiskeeritud kütuse jagab MTA abivajajatele katlamajades põletamiseks. Eelmisel aastal andis amet hoolekandeasutustele üle 195 288 liitrit kütust.

Hetkel kuum