Äripäev • 6. aprill 2015 kell 12:45

Graafik: millise peaministri ajal maksukoormus kasvas?

Taavi Rõivas ja Andrus Ansip  Foto: Eiko Kink, Äripäev

Äripäev koostas graafilise ülevaate sellest, kuidas on erinevate peaministrite ajal viimase 20 aasta jooksul Eesti maksukoormus tõusnud. Tulemus üllatas.

Pärast valimisi alanud nelja erakonna koalitsioonikõnelustelt pidi lahkuma Vabaerakond. Reformierakonna esindajad põhjendasid Vabaerakonnaga kõneluste lõpetamist viimase sooviga tõsta makse. See põhjendus oli üllatav, sest uue koalitsiooni moodustavad sotsiaaldemokraadid on samuti olnud maksuküsimustes Reformierakonnaga erineval seisukohal.

Kui aga vaadata, kuidas on muutunud Eestis maksukoormus, siis ilmneb, et pärast Andrus Ansipi peaministriks saamist on maksukoormus Eestis pigem kerkinud. Seda vaatamata faktile, et Reformierakond on end reklaaminud maksude alandajana. Pigem on maksukoormuse alanenud kui peaministritoolil on istunud praeguse IRLi eelkäijad ehk Isamaaliit ja Res Publica. Reformierakond on paistnud silma sellega, et valimistel lubatud maksualandamised tehakse küll järgmisteks valimisteks samm-sammult ära, kuid samas vähendatakse maksulangetuse mõju teisi maksumäärasid kergitades. Taavi Rõivas tundub jätkavat uue valitsusega sama liini.

Klikka pildil, et näha graafikut suurelt!

Eesti maksukoormus   
Hetkel kuum