Äripäev • 1. mai 2015 kell 7:15

Osula võitis „Ajujahi“

Ajujahi võitja Jiffi  Foto: ETV

Tänavuse äriideede konkursi „Ajujaht“ võitjaks krooniti meeskond Jiffi, mis pakub maailma kõige lihtsamat ühistranspordipiletit.

Ettevõtte liider ja juht on Andres Osula. Lisaks löövad projektis kaasa arendusjuht Marek Tuul ja turundusjuht Kristiina Keelmann. Jiffi tahab muuta ühistranspordi kasutamise lihtsamaks ja on loonud selleks tarbeks valideerimislahenduse, mille abil saavad sõitjad automaatselt enda reisi eest tasuda mobiilirakenduse abil.

"Kui telefon näeb seda, et buss on läheduses ja soovitab bussi peale astuda," selgitas Jiffi arendusjuht Marek Tuul ERRile. Kui reisija on astunud bussi algab valideerimisprotsess, mis võtab vaid mõned sekundid aega. Seejuures ei pea rakenduse kasutaja tegema mitte ühtegi liigutust.

"Žürii hinnangul võitis meeskond või toode, millel on kõige rohkem potentsiaali mõjutada inimeste elu ja teha seda mugavamaks. Lisaks oli tegemist väga särava meeskonnaga ja sellel tootel on potentsiaali veelgi enam muuta meie ühistransporti inimeste jaoks mugavamaks ja sõbralikumaks," selgitas ettevõtlusminister Urve Palo. Žüriisse kuulusid Erki Mölder (EASi nõukogu liige), Mart Maasik (SEB), Priit Alamäe (Nortal), Indrek Kasela (investor), Karoli Hindriks (Jobbatical) ja Heidi Kakko (EstBAN).

Andres Osula on transpordiärimehe Hugo Osula poeg.

Mis on mis?

"Ajujaht" on kaheksandat aastat toimuv äriideede konkurss, mille käigus valitakse sadade ettevõtlusvisioonide seast välja viis parimat, kes hakkavad võitlema võistluse finaalvoorus.

Lisaks Jiffile jõudsid finaali Huntloc, Hivescale, Smart Load Solutions ja OKKA.

Huntloc toob "Ajujahti" päris jahi ehk meeskond on loonud mobiilirakenduse, mille abil saab planeerida jahti ja jälgida jahikoerte asukohta. Peamine rakenduse eesmärk on muuta ajujaht osalejate jaoks ohtumaks.

Hivescale meeskond lubab muuta mesinike elu. Selleks on meeskond ehitanud tarkvara, mille abil saab jälgida oma mesitarude seisukorda.

Smart Load Solutions (SLS) võtab ette kulutused elektrile ehk seda, mida poliitikud on ainult lubanud, teevad noored Eesti insenerid ära. SLS pakub pilvetehnoloogia põhist teenust, mis võimaldab elektriarveid vähendada või elektri müügitulu suurendada.

OKKA toob metsast tuppa ökö-disaini ehk kasutab ära Eesti metsade kõige kättesaadavamat materjali ja teeb sellest eksklusiivseid dekoratiivplaate.

Hetkel kuum