Äripäev • 4. mai 2015 kell 10:00

Ida-Viru turismirahvas koostab Sesterile murekirja

Spaahotell Noorus Narva-Jõesuus.  Foto: Andres Haabu

Rohkem kui 40 Ida-Viru omavalitsust ja turismitegijat ühendav turismiklaster kavatseb saata pöördumise rahandusminister Sven Sesterile, et majutusteenuse käibemaksutõusu ära hoida.

Kui majutusteenuse käibemaks tõuseb 9 protsendilt 20-le, lööb see eriti valusalt Ida-Viru ettevõtjaid, kes kannatavad niigi Vene turistide ärakukkumisest, kirjutab Põhjarannik.

“Käibemaksu tõus on Ida-Virumaa jaoks väga kriitiline. Kui võrrelda teiste maakondadega, siis oleme turismis Hiiumaa järel suurim kukkuja,” märkis Ida-Viru turismikoordinaator Kadri Jalonen.

Aasta esimese kahe kuuga vähenes ööbimiste arv Ida-Virumaal 22 protsenti ja idanaabrite ööbimiste puhul oli langus lausa 46 protsenti, kui võrrelda eelmise aasta sama ajaga. Sealjuures moodustavad Venemaa turistid Ida-Viru külastajatest peaaegu kolmandiku.

Ettevõtjad toetuvad ka konjunktuuriinstituudi uuringule, mille järgi iga tõstetud käibemaksu protsent kukutab peaaegu sama protsendi võrra turistide arvu. Ja iga kaotatud protsent käibest kaotab sama palju turismiettevõtjaid. See mõjutab omakorda tööhõivet ja riigi maksutulu.

Turismiasjatundjad viitavad Läti näitele, kus 2009. aastal tõusis majutusteenuse käibemaksu määr 5 protsendilt 21-le. Selle tagajärjel vähenes töökohtade arv 12 000 võrra ning riik kaotas seeläbi 14 miljonit eurot tulu- ja sotsiaalmaksu. Mais 2010 langetati majutusteenuse käibemaks 10 protsendile, mille tulemusena kasvas tööhõive 8,3 ja hotellide täituvus 12 protsenti.

Loe turismiettevõtjate kommentaare pikemalt Põhjarannikust.

Hetkel kuum