Mait Kraun • 25. mai 2015 kell 17:02

Jaapani eksport viis aktsiaturud rekorditeni

Jaapani lipp keskpanga ees.  Foto: Bloomberg

Jaapani eksport tõusis aprillis võrreldes aastatagusega lausa 8 protsenti, selgub esmaspäeval avaldatud andmetest. See viis riigi aktsiaturud rekorditeni, vahendab CNBC.

Analüütikud ootasid, et Jaapani eksport on aastaga kasvanud 6,4 protsenti. Tuleb välja, et välismaise nõudluse mahtu alahinnati.

Samas import langes jälle oodatust rohkem – võrreldes eelmise aasta sama ajaga 4,2 protsenti. Analüütikud ootasid 1,5protsendilist langust.

Jaapani kaubandusbilanss oli 53,4 miljardi jeeniga defitsiidis (439,3 miljonit dollarit). Analüütikud ootasid, et defitsiit on 318,9 miljardit jeeni. Märtsis oli Jaapani väliskaubandusbilanss positiivne – seda polnud juhtunud alates 2012. aasta juunist.

Jaapani jeeni majandusandmed eriliselt ei mõjutanud. Küll aga tõusis Nikkei indeks kauplemispäeva alguses 15 aasta kõrgeima tasemeni. Praegu on Nikkei 225 indeks 20 413 punkti juures. Alates aasta algusest on indeks kallinenud 17 protsenti.

Andmed tulid vaid paar päeva pärast Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) hoiatust, et Jaapani Keskpanga prognoos 2protsendilisest inflatsioonist on „ülemäära optimistlik“. Samuti soovitas valuutafond riigil tegeleda rohkem rahanduslike reformidega kui jeeni nõrkusele panustamisega.

Jaapani majanduskasv oli esimeses kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 2,4 protsenti.

Hetkel kuum