Raido Neemre • 24. juuli 2015 kell 16:26

Goldman: vase hinda ootab ees pikk langus

Foto: EPA

Goldman Sachs märkis oma värskes raportis, et vase hinda ootab ees seitsme aastane langusperiood. Samuti alandas Goldman väärismetalli hinnasihte, vahendab CNBC.

“Meie hinnangul on suur tõenäosus, et nelja-aastane langustrend vase hindades jätkub vähemalt kuni aastani 2018,” märgitakse raportis.Goldman alandas oma kolme, kuue ja 12 kuu vase hinnaprognoose vastavalt 5200, 4800 ja 4800 dollarile tonni eest; varasemate prognooside kohaselt oli tonni hinnaks vastavalt 5500, 5550 ja 5200 dollarit.Raportis ei prognoosita vase hinna märkimisväärset tõusu enne aastat 2020.

See on üsna suur langus võrreldes punase metalli hinnaralliga aastal 2011, mil vase hind jõudis rekordkõrgustesse ehk tonni hind oli üle 10 000 dollari. Tookord kergitas hinda Hiina ehitusbuumist tulenenud nõudluse kasv.Vase hinda on pikka aega nähtud globaalse majandus temperatuurimõõdikuna.Vask on üks kaupadest, mis on kõige enam mõjutatud makromajanduse faktoritest nagu rahanduspoliitika, deflatsioon jne, mis viivad vase tootmise hindade languseni, kinnitas Goldman.Tööstusmetalli hind on praegu madalaimal tasemel alates 2009. aastast, mil maailm vireles sügavas majanduskriisis.

Hetkel kuum