Mait Kraun • 6. august 2015 kell 7:11

Tugev dollar paneb USA ekspordile päitsed pähe

Dollarid.  Foto: Scanpix

USA kaubandusbilansi puudujääk kasvas juunis, sest tugevnev dollar suurendas importi ja kammitses eksporti, mis seab takistuse ka majanduskasvule, vahendab Bloomberg.

Impordi ja ekspordi vahe suurenes 7,1 protsendi võrra 43,8 miljardi dollarini, mis on kolme kuu suurim näitaja, teatas USA kaubandusministeerium. Bloombergi küsitletud analüütikud ootasid 43 miljardi suurust puudujääki.

Tugev dollar muudab ameeriklaste tooted teiste riikide jaoks kallimaks. Lisaks sellele on välismaine nõudlus suhteliselt nõrk – need faktorid survestavad tootjaid ja takistavad maailma suurima majanduse kasvu kiirenemist.

Teisalt on tugev dollar aidanud USA kaubanduspartnereid, kelle tooted on ameeriklaste jaoks nüüd suhteliselt odavamad. USA klientide tellimuste arv kasvab ja rekordiline import Euroopa Liidust aitab sealseid tootjaid.

„Eksport on tekitab jätkuvalt peavalu, sest tugev dollar on kombineeritud nõrga globaalse nõudlusega,“ ütles investeerimisfirma Regions Financial Corp peaökonomist Richard Moody. „Kaubandus survestab ka edaspidi majanduskasvu.“

Hetkel kuum