Kadri Põlendik • 19. august 2015 kell 10:30

Euroopas nõutakse Kohveri vabastamist

Euroopa Liidu välispoliitika juht Federica Mogherini on tõsiselt mures Venemaa käitumise pärast.  Foto: EPA

Pärast seda kui Pihkva kohus otsustas Eston Kohveri spionaažisüüdistusega 15 aastaks vanglasse saata, on mitu välisriigi ministrit teinud avalduse, milles nõuavad eestlase vabastamist.

Suurbritannia Euroopa asjade minister David Lidington teatas, et on äärmiselt mures, et Eesti kaitsepolitsei töötaja Eston Kohver mõisteti 15 aastaks vangi pärast seda kui FSB ta kinni võttis ja on teda ligi aasta ebaseaduslikult kinni hoidnud.

"Ma olen korduvalt väljendanud Vene suursaadikule Londonis muret selle pärast, kuidas Kohveri kohtuasja on käsitletud, ja kutsunud üles Kohverit vabastama," seisis Lidingtoni teates. "Ma õhutan Venemaad Kohverit kohe vabastama ja tagama tema ohutu naasemise Eestisse." Lidington on rääkinud Vene suursaadikuga Kohverist septembris, detsembris, veebruaris ja juunis.

Avalduse tegi ka Euroopa Liidu välispoliitika juht Federica Mogherini, kes ütles, et Kohveri röövimine ja ebaseaduslik kinnipidamine Venemaal on selged rahvusvahelise õiguse rikkumised. "Veelgi enam, algusest peale ei ole Kohverile tagatud õigust õiglasele kohtupidamisele: ei toimunud ühtegi avalikku istungit, Eesti konsulit ei lubatud istungitele ja Kohver jäeti ilma piisavast õigusabist," seisab Mogherini teates.

"Hoolimata korduvatest palvetest ei ole Vene võimud olukorda lahendanud," märkis Mogherini ja ütles, et Euroopa Liit jätkab Venemaa survestamist, et riik käituks oma rahvusvahelistele kohustustele vastavalt, vabastaks kohe Eston Kohveri ja tagaks tema turvalise naasemise Eestisse.

Euroopa Parlamendi president Martin Schultz: "Eston Kohveri kohtuasi näitab kõike, mis on valesti Venemaa "õigus"süsteemis: ta rööviti, võeti ebaseaduslikult vahi alla ja nüüd mõisteti ebaõiglase kohtuprotsessiga 15 aastaks vangi. Ma ütlen valjult ja selgelt: vabastage Eston Kohver."

Üllatuslikult tegi Twitteris avalduse USA senaator Ron Johnson, kes ütles, et eestlase Eston Kohveri röövimisest on möödas peaaegu aasta ja Venemaa peaks ta kohe vabastama.

Twitteris tegid avalduse ka Läti, Leedu ja Soome välisministrid, kes samuti mõistsid Kohveri kohta tehtud otsuse hukka ja nõudsid tema vabastamist.

Hukkamõist ka Eesti ministritelt

Täna tegi Pihkva oblastikohus Eston Kohveri kohta süüdimõistva otsuse ning määras talle 15aastase vangistuse ja trahvi 100 000 rubla ehk 1378 eurot.

Kohtunik põhjendas 15 aasta pikkust vangistust sellega, et see tuli kokku kolme erineva kuriteo eest, vahendab ERR uudised. Lisaks peab Kohver maksma 100 000 rubla trahvi, mille ta sai prokuröri versiooni järgi illegaalse piiriületuse eest, millega kohus ka nõustus.

Kohverit süüdistati ebaseaduslikus relvade sisseveos, illegaalses piiriületuses ning spionaažis. Kohver end süüdi ei tunnistanud.

Välisminister Marina Kaljuranna sõnul mõistab Eesti kohtuotsuse ja kogu Kohveri üle peetud kohtuprotsessi teravalt hukka. “Eston Kohveri röövimine Eesti Vabariigi territooriumilt FSB poolt möödunud aasta 5. septembril ning sellele järgnev õigusvastane kinnihoidmine Venemaal on jõhker rahvusvahelise õiguse ja inimõiguste rikkumine,” ütles Kaljurand. “Tänane kohtuotsus ei muuda meie seisukohta. Me nõuame Venemaalt Eston Kohveri viivitamatut vabastamist," rõhutas välisminister.

Peaminister Taavi Rõivas ütles, et Kohveri kinnihoidmine Venemaal on olnud algusest peale ebaseaduslik. "See kohtuprotsess on olnud farss ja tänase otsuse vormistamisel ei ole mingit seost õiglase kohtupidamisega," teatas Rõivas.

Hetkel kuum