Äripäev • 4. september 2015 kell 7:41

Putin: migratsioonikriis oli absoluutselt oodatud

Putin: migratsioonikriis oli absoluutselt oodatud.  Foto: epa

Täna esines Venemaa president Vladimir Putin Ida-Venemaa majandusfoorumil, kus paljude teemade seas esitas ka enda käsitluse Euroopa migratsiooniprobleemist.

„Ma leian, et see oli absoluutselt oodatud kriis,“ ütles Putin. „Meie, Venemaal, kaasa arvatud teie alandlik teener siin, oleme öelnud mitu korda, et tulevad suured ulatuslikud probleemid, kui meie niinimetatud lääne partnerid jätkavad seda vigast - nagu ma alati olen öelnud - sisepoliitikat, eriti muslimimaades ja Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika regioonis, mida nad peavad praktiliselt seniajani.“

Putin jätkas: „Mis poliitika see selline on? See on enda standardite pealesurumine, arvestamata ajaloolisi, regionaalseid, rahvuslikke, kultuurilisi eripäraseid nendes piirkondades. See on ennekõike muidugi meie ameerika partnerite poliitika ja Euroopa järgne sellele niinimetatud liitlassuhete sildi all pimesi, aga ise peab kandma selle koormat.“

Putin lisas, et vaatab praegu imestusega, kuidas mõned Ameerika meediakanalid kritiseerivad nüüd Euroopat liigse karmuse pärast migrantidesse suhtumisel.

Peale migratsiooniteema rääkis Putin veel Venemaa majandusolukorrast (valitsus on õigel teel, muutes eelarve senise kolme asemel üheaastaseks), nafta hinnast (selle kukkumises ei ole midagi dramaatilist), Ukraina poliitikast (kaua ukraina rahvas veel talub seda bakhanaali, sõltub vaid temast endast) jm päevakajalistel teemadel. Ida-Venemaa majandusfoorum peetakse 3.-5 septembrini Vladivostokis.

Hetkel kuum