Äripäev • 21. september 2015 kell 7:30

Eestlased müüvad aina odavamalt

Eestlased on sunnitud müüma oma toodangut odavamalt.  Foto: Andres Haabu, Äripäev

Eesti tootmises on aastaga toimunud tuntav hinnalangus ning eksportivad ettevõtted müüvad oma toodangut palju odavamalt kui mullu, selgub statistikaamet andmetest.

Kui tootjahinnaindeks langes aastaga 2,3 protsenti, siis ekspordi hinnad koguni kaks korda rohkem ehk 4,6 protsenti.

Tööstustoodangu tootjahinnaindeksi muutus oli 2015. aasta augustis võrreldes juuliga 0,6% ja võrreldes eelmise aasta augustiga -2,3%, teatas statistikaamet. Tootjahinnaindeksit mõjutas augustis võrreldes eelmise kuuga keskmisest rohkem hindade tõus elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamises, puittoodete ja elektroonikaseadmete tootmises, samuti hindade langus kütteõlide ja kemikaalide tootmises.

Suurem hindade langus iseloomustab jätkuvalt toiduainete tootmist (-4,6 protsenti), puidutööstust (-3,1 protsenti), kütteõlide tootmist ja keemiatööstust (-6,1 protsenti). Samasugust pilti võib näha ka ekspordi- ning impordihindades, selgitas MKM majandusarengu osakonna analüütik Karel Lember.

Tema sõnul veab toiduainete tööstuses hinnalangust endiselt piimatööstus, kus toodang oli mullu augustist 11 protsenti odavam. „Kui varem ei pruukinud tootjahindade langus otseselt tarbijale üle kanduda, siis nüüd tunnetab kauba odavnemist ka tarbija, kuna augustis oli poes näiteks piim aasta varasemast 14 protsenti odavam,“ selgitas Lember.

Ta lisas, et hinnalangusele puidutööstuses on kaasa aidanud nii mullusega võrreldes odavam tooraine kui ka oluliselt odavam elektrienergia, mis oli augustis aasta varasemast enam kui 20 protsenti soodsam. „Nafta madalam hind mõjutab õlitootmist ning keemiatööstust. Mõneti vastuvoolu liigub kergetööstus, kus tööjõukulude osakaal on suurem ning seetõttu hoiab pidev palgasurve toodangu hindu langemast. Mullu augustiga võrreldes kallines tekstiilitööstuse toodang 0,4 ja rõivatööstuse toodang 2,4 protsenti,“ rääkis Lember.

Eksport ja import

Ekspordihinnaindeksi muutus oli 2015. aasta augustis võrreldes juuliga -1,2% ja võrreldes 2014. aasta augustiga -4,6%.

Eelmise kuuga võrreldes langesid augustis keskmisest enam naftasaaduste, keemiatoodete ja ehitusmaterjalide hinnad, samas tõusid elektrienergia, paberitoodete ja elektroonikaseadmete hinnad.

Ekspordihindade kahanemist mõjutas enim naftasaaduste hindade langus, mis ulatus 31 protsendini. Ka elektrienergia ja gaasi ekspordihinnad näitasid märkimisväärset langust (10,6 protsenti). Kõige kiiremini kasvasid aastaga ekspordihinnad turbatootmises, selgitas Lember. „Ettevõtjad ootavad lähikuudeks valdavalt müügihindade püsimist praegusel tasemel. Teistest tööstusharudest eristub toiduainetööstus, kus augustis arvas iga kolmas küsitletu, et järgneva kolme kuu jooksul hinnad tõusevad,“ arvas Lember.

Impordihinnaindeksi muutus oli 2015. aasta augustis võrreldes juuliga -1,3% ja võrreldes 2014. aasta augustiga -3,8%.

Eelmise kuuga võrreldes langesid augustis keskmisest enam nafta- ja põllumajandussaaduste ning keemiatoodete hinnad, samas tõusid elektrienergia ning rõivaesemete ja jalatsite hinnad.

Hetkel kuum