Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Iraagi põgenikud pettuvad Soomes

  PõgenikudFoto: epa

  Iraagist ja ka mujalt pärit varjupaigataotlejate hulk Soomes ei vähene, aga juba on esimesi märke sellest, et kõigile pole Soome tõotatud maa, kirjutab Yle.

  Eile hommikul alustas Põhja-Soomes Tornios tööd põgenike vastuvõtu- ja jaotamiskeskus, mis on mõeldud politsei abistamiseks. Just selle väikelinna kaudu jõuab Rootsist Soome kõige suurem hulk varjupaigataotlejaid.

  Soome riik majutab põgenikud esialgu ajutistes varjupaikades ning alles pärast registritoiminguid saadab nad edasi lõuna poole.

  Seaduse järgi peab riiki jõudnud varjupaigataotleja end registreerima nädala jooksul, vastasel korral saab temast illegaal. Ajutisest varjupaigast tohib lahkuda ainult väga mõjuval põhjusel, näiteks tervislikul.

  Registreerimisprotsessi käigus võetakse sõrmejäljed, mis annab kindluse, et inimene pole juba mujal varjupaika taotlenud.

  Keskuses töötavad koos politseiga immigratsiooniteenistuse ja piirivalve ametnikud.

  Esimese tööpäevaga registreeriti Tornios umbes 400 varjupaigataotlejat.

  Võimude hinnangul võib sel aastal Soomele esitatud varjupaigataotluste arv ulatuda 30 000ni.

  Viimastel nädalatel on üha kasvanud nende varjupaigataotlejate hulk, kes võtavad oma avalduse tagasi - vaatamata sellele on Soomest lahkuda soovijaid ikkagi oluliselt vähem kui uusi saabujaid. Immigratsiooniteenistuse varjupaigataotlejate osakonna juhi Esko Repo sõnul on suurem osa varjupaigataotluse tagasivõtjatest iraaklased.
  Suur osa Rootsist mööda maismaad liikuvatest põgenikest jõuab Soome põhjas asuva Tornio linnakese kaudu. Sealne politsei on aga viimastel päevadel märganud, et kümned migrandid keelduvad end Soomes registreerimast. Näiteks läinud nädalavahetusel pöördus tuldud teed Rootsi tagasi kolm bussitäit migrante. „Me ei tea, miks nad tagasi läksid. Selge on üks, nad ei tahtnud ennast meil arvele võtta,“ kommenteeris politseikomissar Janne Koskela Lapimaa politseist.
  Kui augusti lõpu seisuga oli oma avalduse tagasi võtnud umbes 50 Iraagist pärit varjupaigataotlejat, siis septembri lõpuks on see arv tõusnud juba 160 peale. Ainuüksi septembri kolme esimese nädalaga jõudis Soome umbes 5000 Iraagist pärit varjupaigataotlejat.
  Hinnangud Facebookist
  Immigratsiooniametis märgiti, et intenetiajastul võivad inimesed kiirelt oma plaane muuta ning sotsiaalvõrgustikes käib põgenike vahel elav arutelu, millistesse riikidesse tasub minna ja millistesse mitte. Soome kohta pole ühest arvamust, kirjutatakse nii head kui ka halba.
  Näiteks iraaklaste populaarsel Facebooki (FB) lehel jagati esmaspäeval nõu, et Soome asemel tasub minna Rootsi, Taani või Saksamaale. „Töö? Soomes on sellega pahasti. Tahad tööd leida, siis sõida Saksamaale või Taani,“ kirjutas üks. Teine lisas: „Soomes on lubade andmise protsess väga aeglane. Sel aastal on sinna jõudnud palju põgenikke. Kõik käib kohutavalt aeglaselt.“
  Yle kirjutas, et paljud Soomes elavad iraaklased soovitavad kaasmaalastest õnneotsijail mujale minna. FBs on mitu populaarset Iraagi taustaga lehte, kus näiteks ühel hurjutab Kajaanis elav iraaklane õnneotsijaid. „Inimesed jõuavad Euroopasse, aga juba viis päeva pärast sõrmejälgede andmist paluvad vabatahtlikult enda kodumaale tagasisaatmist!!! Imelik, kui arvestada, et nad on läbi elanud selliseid raskusi ja saavutanud oma eesmärgi,“ kirjutab ta. „Mõtle, vennas, teiste peale, sina saabusid siia lõbu pärast, aga teised tahavad oma perega kokku saada ja kindlustada oma laste tuleviku. Nüüd jääb mulje, et suurem osa sisserännanuid ei vaja kaitset, vaid saabuvad lihtsalt niisama,“ kirjutas iraaklane.
  Facebookis levib ka valet
  Ühes teises FB foorumis kirjutab Tamperes elav iraaklane: „Mind üllatab, et kohtan siin nii palju kaasmaalasi, kes tahavad Iraaki tagasi. Üks räägib, et kujutas endale Soomet teistsugusena ette ja et pärast 11 päeva talle siin enam ei meeldi. Hei, halloo! Miks sa kulutasid nii palju raha, et hõivata koht bussis, anda sõrmejäljed ja seada ennast sisse põgenike vastuvõtukeskuses, samal ajal on mõni teine sunnitud magama tänaval? Sa tekitad teistele lisaprobleeme.“
  Sotsiaalvõrgustikes antakse üksikasjalikku nõu selle kohta, kuidas Soome võimudega käituda, kuid Yle kirjutab, et see sisaldab palju valeinfot. Põhiline levinud vale on araabiakeelsetel lehekülgedel see, et Soomes on lihtne leida tasuvat tööd ja elukohta.
  Immigratsiooniteenistuse varjupaigataotlejate osakonna juht Esko Repo arvab, et valeinfo allikad on inimsmugeldajad. „See võib olla seotud nende äriga. Ja sellise reklaamiga sunnivad nad inimesi maksma kallima transpordi eest,“ ütles ta.
  Eile otsustasid Euroopa Liidu riikide siseministrid ühenduse riikide vahel ära jagada 120 000 Itaalias ja Kreekas viibivat põgenikku. Soome jäi hääletusel erapooletuks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Mari-Liis Kukk: saatuslik loogika, mis ähvardab krüptoparadiisi põrguks muuta
Krüptomaailma võib ees oodata tõsine katsumus, kui usk kõigesse ümbritsevasse peaks lööma kõikuma sellisel määral, nagu oleme näinud möödunud aegade sügavamates finantskriisides, kirjutab finantsinspektsiooni innovatsioonijuht Mari-Liis Kukk.
Krüptomaailma võib ees oodata tõsine katsumus, kui usk kõigesse ümbritsevasse peaks lööma kõikuma sellisel määral, nagu oleme näinud möödunud aegade sügavamates finantskriisides, kirjutab finantsinspektsiooni innovatsioonijuht Mari-Liis Kukk.
USA aktsiaturg trimmis kolmapäevast hüpet veidi väiksemaks
Kui kolmapäeval rallis USA aktsiaturg oodatust madalama inflatsiooninumbri toel viimase kolme kuu uuele tipule, siis neljapäeval sulgus turg esialgse suure tõusu järel väikeses miinuses.
Kui kolmapäeval rallis USA aktsiaturg oodatust madalama inflatsiooninumbri toel viimase kolme kuu uuele tipule, siis neljapäeval sulgus turg esialgse suure tõusu järel väikeses miinuses.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Saksamaa külmavärinad jõudsid Eesti sauna- ja majatootjateni
Eesti eksporditurud värelevad ning tootjate pilgud pöörduvad murelikult Saksamaa poole, kus tarbijad pole 20 aastat olnud nii ebakindlad, kui on praegu. Saksamaal ja tegelikult üle Euroopa levivad üleskutsed keerata sooja vähemaks ja käia duši all ära viie minutiga, ja see mõte tekitab külmavärinaid Eesti saunatootjates.
Eesti eksporditurud värelevad ning tootjate pilgud pöörduvad murelikult Saksamaa poole, kus tarbijad pole 20 aastat olnud nii ebakindlad, kui on praegu. Saksamaal ja tegelikult üle Euroopa levivad üleskutsed keerata sooja vähemaks ja käia duši all ära viie minutiga, ja see mõte tekitab külmavärinaid Eesti saunatootjates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.