Sirje Rank • 24. november 2015 kell 15:19

Rootsi tahab järsult piirata pagulaste vastuvõttu

Rootsi peaminister Stefan Löfven (paremal) ja asepeaminister Åsa Romson pressikonverentsil.  Foto: EPA

Rootsi avalikustas täna rea meetmeid, mille eesmärk on järsult vähendada riiki saabuvate pagulaste hulka.

Rootsi ei saa enam nii palju pagulasi vastu võtta kui varem, kuna see seab juba ohtu oluliste ühiskondlike funktsioonide toimimise, nagu koolihariduse andmine ja tervishoiuteenuste osutamine, teatasid täna Rootsi peaminister Stefan Löfven ja asepeaminister Åsa Romson. Viimasel oli kibedat sõnumit edasi andes raske pisaraid tagasi hoida.

Rootsi muudab oma seadusi, et need vastaksid vaid ELis kehtivale miinimumile, ja annaksid nii riigile hingetõmbeaega. Karmistatakse elamisloa saamise tingimusi ja perede järeletoomise võimalusi. Karmistatakse toimetulekunõudeid ja tugevdatakse dokumentide kontrolli bussides ja rongides.

„Lühidalt öeldes peab rohkem inimesi nüüd asüüli taotlema teises riikides,“ ütles Löfven.

Peaministri sõnul ei saa praegune olukord jätkuda – kohalikud omavalitsused löövad häiret, et ei tule koormusega toime ning migratsiooniamet ei suuda enam pagulastele peavarju leida.

Rootsi on viimase kahe kuuga saabunud 80 000 pagulast. Kui kõik ELi riigid oleksid nii palju pagulasi vastu võtnud, teeks see ligi 25 miljonit inimest. Elanike arvu kohta on Rootsi ELi riikidest kõige rohkem pagulasi vastu võtnud.

Löfven ütles, et on Rootsi poliitika muutusest teavitanud nii Euroopa Ülemkogu presidenti Donald Tuski, Saksamaa kantslerit Angela Merkelit kui ka Taani peaministrit Lars Lökke Rasmusseni.

Rootsi valitsus rõhutab, et lahendust tuleb otsida ELi tasandil.

Hetkel kuum