• OMX Baltic−0,17266,92
  • OMX Riga−1,49866,71
  • OMX Tallinn0,141 739,38
  • OMX Vilnius0,00993,09
  • S&P 5001,115 459,1
  • DOW 301,6440 589,34
  • Nasdaq 1,0317 357,88
  • FTSE 1001,218 285,71
  • Nikkei 225−0,5337 667,41
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,92
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0093,47
  • OMX Baltic−0,17266,92
  • OMX Riga−1,49866,71
  • OMX Tallinn0,141 739,38
  • OMX Vilnius0,00993,09
  • S&P 5001,115 459,1
  • DOW 301,6440 589,34
  • Nasdaq 1,0317 357,88
  • FTSE 1001,218 285,71
  • Nikkei 225−0,5337 667,41
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,92
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0093,47
  • 10.12.15, 16:00

Restoranitest: Parmesaniga seapraad Kaerajaanis

Aasta lõpus tuleb paadunumalegi internatsionalistile meelde armas kodune seapraad ja hapukapsas. Nii et seekord ei mingit eksootikat, vaid vana hea Kaerajaan.
Kaerajaan, mis reklaamib ennast rahvusrestoranina, pakub eestipäraste roogade kõrvale ka kõike muud – Prantsuse kitsejuustu, sparglit, pestot ja muid rahvusvahelisi menukeid.
  • Kaerajaan, mis reklaamib ennast rahvusrestoranina, pakub eestipäraste roogade kõrvale ka kõike muud – Prantsuse kitsejuustu, sparglit, pestot ja muid rahvusvahelisi menukeid. Foto: Raul Mee
Maitseelamus
Kaerajaan
22 p (30 võimalikust)Toit ja jook: 7 pTeenindus: 7 p Interjöör: 8 p 
Aadress: Raekoja plats 17, TallinnTelefon: 615 5400Avatud: 12–23Põhiroogade hinnavahemik: 10,90-19,90 eurot
Eelmisi Äripäeva restoraniteste loe www.aripaev.ee/restoranitest 
Takuse kuue on Kaerajaan euroopaliku ülikonna vastu vahetanud ja segab Eestit hoogsalt muu maailmaga: odrakruupidele annab maitset itaaliapärane pesto, kartulipudrule trühvliõli, seapraele lisatakse maitset parmesaniga.
Samas ainuüksi olemasolu eest võiks Kaerajaanile anda rahvusliku kulinaaria medali. 2008. aastal, kui ta end Raekoja platsile Vene Troika ja India Maharaja kõrvale sisse seadis, alles arutati, mida see “uus Eesti köök” endast kujutama peaks. Juba siis tegi Kaerajaan esimesi segamiskatsetusi, pani lasanjesse räimed ja tiramisusse kama.
Maasikad detsembris
Ka sisekujunduses oli ta trendiloojate hulgas, rahvuslikud triibumustrid alles hakkasid muuseumidest rahva sekka jõudma. Kujundus on erk ja värske ka praegu, aga sellest enam justkui ei piisaks. Lisandunud on pitsi ja satsi ning ekraan, mis jätkuvalt laulupeo ülevaid hetki edastab ja muidu väärikale restoranile (rahvus)kõrtsi hõngu lisab. Ei näinud ma aga ühtki turisti seda vaatamas. Kõik sõid ja jõid ja ajasid juttu nagu igas teises restoranis.
Nüüd, seitse aastat pärast Kaerajaani kargamist Raekoja platsile, on kohalik tooraine ja valmistusviisid trendiharja tipul. Kaerajaan aga pakub kohaliku kitsejuustu asemel Prantsuse oma, talve hakul poetab taldrikule pohlade asemel maasikaid, pastinaagi asemel sparglit ning käsitööõllede asemel ajab Sakuga läbi. Kus siis veel, kui mitte esindusväljaku rahvusrestoranis võiksid need olemas olla? Ja veel meie esimese veinivilla veinid ja kohalike väiketootjate siidrid ja …
Võib-olla olen ma puritaan, aga spargel ja maasikad pole ju Eesti talvised viljad? Pealegi maitsesid detsembrikuised maasikad kitsejuustusalatis üpriski viletsalt ja ega need teiselt poolt maakera toodud sparglidki eriti head polnud.
Uksetagused külmetajad
Menüü on restoranis see, mis annab lubadusi, lubaduste täitjaks on aga kokk köögis. Kaerajaanis polnud lubaja ja lubaduste täideviija ilmselt omavahel kuigi tihedates sidemetes: roog nimega “Veise sisefilee mulgipudru, ahjus küpsetatud tomatite ja punase veini-kirsikastmega” sisaldas ühtainust imepisikest küpsetatud tomatikest, küll aga päris mitut sparglivart. Eriti hea polnud ka ettekandja-koka koordineerimisliin: poolküpsena tellitud liha jõudis lauda täisküpsena.
Ilmselt uhkest Troikast eeskuju võttes on ka Kaerajaanil oma “šveitser” – restorani ukse taga külmetav noormees, kelle roll on tõenäoselt külastajate sissemeelitamine. Mind ta restorani astuma ei kutsunud, vähe sellest, ei pannud mind enne tähelegi kui juba uksest sees, nii et tema rollis võin ka eksida.
Ega ma sellest uksetagusest poisist nii pikalt muidu ei kirjutaks, aga mul on südamest kahju kõikidest neist turistide käiguradadel asuvate restoranide õnnetutest uksetagustest külmetajatest, no kellele küll nad võiksid kutsuvalt mõjuda?

Seotud lood

Uudised
  • 08.01.16, 09:56
Restoranitest: Eklektiline Aasia koos priskete kokteilidega
Tai Bohi sisekujundus jätkab ­Manna la Roosast tuttavat üle­ ­võlli eklektikat, baarmenid segavad kokku erilisi kokteile ja ­menüü esindab ühekorraga Taid, Hiinat ja Jaapanit.
Uudised
  • 03.03.16, 16:00
Restoranitest: Umb Roht võrsub jõudsalt
Umbrohi polegi veel restoranidesse jõudnud, kuigi toidukultuuri piire kombatakse jõudsalt. Kas Tartu uue restorani Umb Roht nimi on vaid trendikas sõnamäng või jõuab umbrohi ka taldrikule-klaasi, seda saab näha alles kevadel, kui rohi taas tärkab.
Uudised
  • 28.04.16, 14:30
Luhtaläinud gurmeeotsingud muidu meeldivas sööklas
Gourmet Söökla kõlab kui toiduarmastaja unelm – gurmee tõotab naudinguid, söökla hoiab hinnad vaos. Bistroo-tüüpi söögikohad on nooblid restoranid juba ammu tahaplaanile jätnud. Kas nüüd jõuab kätte sööklate ajastu?
Uudised
  • 28.01.16, 15:45
Restoranitest: Ilus ja maitsev Markofka
Markofka, lihtsa toidutoa trumbiks on peakokk Inga Paenurm, kes on töötanud ka presidendi kokana. Mis sobib presidendile, sobib ju ka meile, eksju?
  • ST
Sisuturundus
  • 23.07.24, 12:25
30 aastat zombi-majandust: Jaapani valuutakriis kogub hoogu
Jeeni kurss kukkus dollarisse värske, 38 aasta madalaima tasemeni. Viimati kauples jeen nii nõrgal tasemel 1986. aastal. Riigis on alanud valuutakriis, mis on just praegu hoogu kogumas ning paneb valitsuse ja keskpanga väga raskete otsuste ette.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele