Läti TV: endine raudteejuht tegi 7 eurost 1,2 miljonit

22. veebruar 2016, 15:24
Läti Raudteede endine juht Ugis Magonis aastal 2013. pressikonverentsil.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160222/NEWS/160229965/AR/0/ugis-magonis.jpg

Läti riikliku raudteefirma Latvijas Dzelzceļš (LDz) endine juht Ugis Magonis müüs eelmisel aastal oma 7 eurot väärt osaluse erafirmas ulmelise 1,2 miljoni euro eest, vahendas eile õhtul Läti telesaade "De Facto".

Magonis müüs mullu 1,2 miljoni euro eest osaluse Uuralites Tšeljabinskis registreeritud firmas. Kurioosne on see, et tegelikult on osalus hinnatud vaid 7 eurole ning firma enda majandusnäitajad on lausa erakordselt kehvad: 2014. aastal tõi ettevõte 3130eurose käibe juures kahjumit 1,03 miljonit eurot, vahendas Läti TV saade.

Eelmise aasta novembris esitas Magonis majandusaasta aruande, millest selgub, et talle on tehtud 1,2miljoniline ülekanne Küprosel registreeritud firmast Claresanto Investments. Magonis kinnitas Läti saatele, et raha tuli Venemaa ettevõttes osaluse müügist.

Magonis omandas 2012. aastal 10% osaluse Tšeljabinskis registreeritud Kolmandas Kaubavedude Kompaniis. Toona oli tema osaluse nominaalväärtus 30 eurot. Rubla kursi kukkumise tõttu eelmise aasta jaanuaris kahanes see summa 17 eurole. Eelmisel aastal aga müüs Magonis oma 10protsendisest osalusest 4% Küprose firmale.

Läti ajakirjanikel tekkis küsimus, mil moel sai Magonis selle müügiga teenida 1,2 miljonit eurot. Liiati on raudtee eksjuht ise vähem kui kolm aastat tagasi öelnud, et dividende sellest ettevõttest ei ole loota niipea, kuna „projekt on uus, vaja on arendada tehnoloogiaid ja kohandada seda raudteesektoriga, mis on pikk protsess, kuna selles valdkonnas ei juhtu midagi kiirelt“.

Ka ettevõtte käive on aastatega katastroofiliselt kahanenud: 7,5 miljonilt eurolt 2012. aastal langes 3300 eurole 2014. aastal. Kasum enne makse oli samuti miinusmärgiga. Ettevõtte vara koosneb peamiselt nõuetest, masendavalt suurest krediidisummast ja negatiivsest omakapitalist, kirjeldas Läti TV saade. Ja isegi kui Magonis suutis müüa oma 4% osaluse 1,2 miljoni euro eest, on raske ette kujutada, et ükski asjatundja hindaks sellise firma 30 miljonile eurole.

Ostja on Küprosel registreeritud Claresanto Investments, mida esindab šveitslane Anselm Oskar Schmucki. Schmucki on aastaid töötanud Venemaal pankurina. Paraku loobus ta Läti TV pakutud võimalusest selgitada, miks ta maksis sellise ulmesumma osaluse eest ettevõttes, mille finantsnäitajad on pehmelt öeldes haledad. „Me pole riigifirma, vaid erainvestorid. Seepärast ei saa avada kõiki oma tehingute tagamaid,“ märkis Schmucki.

Telesaade "De Facto" rõhutas ka, et Küprose firma, kust tuli Magonisele 1,2 miljoni eurone ülekanne, sai 2014. aastal õiguse rajada uusi terminale Riia põhjaosas Kundziņsala kaubasadamas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    22. February 2016, 15:24
    Otsi:

    Ava täpsem otsing