Äripäev • 16. aprill 2016 kell 10:20

Kreeka meedia: paavst viib Lesboselt Vatikani kümmekond pagulast

Konstantinoopoli patriarh Bartolomeos, Rooma paavst Franciscus ja Kreeka peaminister Alexis Tsipras täna paavsti saabudes Lesbose saarele.  Foto: epa

Rooma paavst Franciscus on täna visiidil Kreekas Lesbose saarel, kus tal on kavas kohtuda põgenikega ning väidetavalt neist mõned oma lennukiga juba täna õhtul Vatikani kaasa viia.

Reisi põhieesmärk on avaldada toetust saarel viibivatele tuhandetele illegaalsetele immigrantidele. Lesbosel on paavstil plaan kohtuda Moria põgenikelaagri asukatega. "See pole tavaline reis," märkis paavst pressiteate vahendusel. "See on kantud kurbusest. See on oluline, kuid kurb reis. Me seisame silmitsi suurima humanitaarkatastroofiga pärast teist maailmasõda. Me näeme nii palju kannatavaid inimesi, kellel ei ole kuskile minna, kes on pidanud põgenema. Ja meie ümber on tohutu surnuaed, meri, mis on võtnud nii paljude põgenike elu."

Prantsuse päevaleht Le Figaro märgib, et visiit kannab mõningast poliitilist eesmärki: see lepiti kokku pärast seda, kui otsustati, et Euroopa Liit võib Türgist illegaalselt oma territooriumile saabunud põgenikke Türki tagasi saata. Rooma paavst on aga korduvalt kutsunud eurooplasi üles maksimaalselt põgenikke aitama.

Kreeka telekanal ERT teatas, et paavst soovib Lesboselt endaga Vatikani kaasa võtta 10 immigranti, ning et jutt käib ilmselt kaheksast süürlasest ja kahest afgaanist. Associated Press aga ei saanud Vatikani esindajalt sellele infole ühest kinnitust.

Kell kolm Eesti aja järgi lahkus paavst Euroopa migratsioonikriisi epitsentrist Lesboselt, viies endaga kaasa Vatikani 12 süüria põgenikku ehk kolm perekonda, kelle seas on kuus last.

Märtsis leppisid Euroopa Liit ja Türgi kokku, et illegaalsed põgenikud, kes on Türgi kaudu Kreekasse jõudnud, saadetakse sama teed tagasi. Leppe järgi võtab EL ühe tagasisaadetud illegaali asemel otse Türgist vastu legaalse põgeniku.

Hetkel kuum