Ave Lepik • 15. juuli 2016 kell 23:02

Erdogan lahkus riigist?

Türgi president Recep Tayyip Erdogan on riigi aktsiaturgude suuna määramisel oluline tegur.  Foto: EPA

NBC teatas, et Türgi president Recip Tayeep Erdogan on teel Londonisse pärast seda, kui Saksamaa keeldus talle asüüli pakkumast.

CNN intervjueeris äsja Türgi peaministri vanemnõunikku, kes aga ei osanud Erdogani asukoha ja liikumise kohta midagi vastata. Erdogani asukoht on praegu suurim küsimus. Mõni tund tagasi teatas meedia, et Erdogan palus varjupaika Saksamaalt, kuid sellele pole ametlikku kinnitust antud.

Äsja andis ka Kreml teada, et Venemaa president Vladimir Putin jälgib tähelepanelikult Türgis toimuvat ning et president Erdoganiga pole Putin riigipöörde algusest rääkinud.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles, et Putin saab olukorra arengust infot välisministeeriumist ja välisluurelt. „Praegu ei anna uudistevoog täpset definitsiooni sellele, mis riigis toimub,“ kommenteeris Peskov. Küsimusele, kas Moskva oleks valmis Erdoganile varjupaika pakkuma, vastas Peskov, et seda küsimust saab arutada siis, kui asüülipalve esitatakse.

Kell 4 hommikul pöördus Erdogan Istanbuli lennujaamast rahva poole, teatades, et riigipöördekatse summutatakse. Ta lubas põhjalikku puhastust vabariigi relvajõududes, vahendas Reuters.

Erdogan rõhutas ka, et tal polnud plaanis maalt lahkuda. Oma sõnul oli ta varjul ühes Marmarise hotellis ning et pärast seda, kui ta hotellist lahkus, hakati seda pommitama.

Jutud Erdogani riigist lahkumisest said alguse siis, kui tema lennukit nähti maandumas Istanbulis mõni tund pärast riigipöördekatse algust. Seejärel astus president mobiiltelefoni vahendusel üles telekanalis CNN Türk, kus kutsus inimesi tänavale ja lubas putši organiseerijatega karmilt arveid õiendada.

Hetkel kuum