Äripäev • 19. juuli 2016 kell 8:30

Vene spordiminister jätkab dopingupaljastusest hoolimata ametis

Venemaa spordiminister Vitali Mutko.  Foto: epa

Venemaa presidendi Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov teatas, et valitsusel pole kavas ajutiselt ametist kõrvaldada spordiminister Vitali Mutkot, vahendas Izvestija.

Peaminister Dmitri Medvedevi otsusega kõrvaldatakse ametist vaid ministri asetäitja Juri Nagornõhh, kes vastutas koondise meditsiiniteeninduse eest.

Eile, pärast raporti avalikuks tulekut, ütles president Putin, et „vastutavad isikud, keda on ettekandes nimetatud kui otseseid täidesaatjaid, eemaldatakse ajutiselt ametist kuni täieliku uurimise lõpuni“.

Eile avaldas Maailma Antidopingu Agentuur WADA raporti, milles kinnitas varasemaid kahtlusi, et Venemaa on seotud dopingukorruptsiooniga. Raporti hinnangul oli Venemaa spordiministeerium teadlik, et Sotši olümpiamängudel manipuleeriti analüüsitulemustega ja vahetati proove: spordi aseminister Juri Nagornõhh hoolitses isiklikult selle eest, et iga Venemaa koondislase olümpial antud positiivne dopinguproov läheks kirja negatiivsena.

Raport keskendus endise Moskva antidopingulabori juhi Grigori Rodtšenkovi kaks kuud tagasi New York Timesis avaldatud infole, et Sotši olümpial sekkusid antidopingu ametnike töösse ka sisejulgeoleku agendid, kes aitasid positiivseid proove puhaste vastu vahetada. Rodtšenkovi sõnul oli taliolümpial dopingupatuste hulgas 15 medalivõitjat.

Täna arutab ka Rahvusvahelise Olümpiakomitee täitevkogu, mida teha WADA-lt saadud infoga seoses Rio de Janeiro olümpiamängudega.

Hetkel kuum