Pille Ivask • 23. juuli 2016 kell 13:00

Endine Citigroupi töötaja taasleiutas pitsakarbi

Jennifer Wright-Laracy   Foto: GreenBoxi pressimaterjalid

Endine Citigroupi töötaja Jennifer Wright-Laracy otsustas jätta oma töö pangas ning keskenduda taaskasutatavast papist toodetava ja kokkuvolditava pitsakarbi tootmisele.

Tavalist pitsakarpi teame me kõik. Ta on mõõtmetelt üsna suur ja võtab laual palju ruumi. Pärast pitsaga ühele poole saamist peab karbi reeglina kokku suruma, et see prügikasti mahutada. Wright-Laracy ning tema hea sõber William Walsh arendasid välja pitsakarbi, mis on heakskiidu saanud muuhulgas Hollywoodi näitleja ja investori Ashton Kutcheri poolt.

Papist taldrikud

Wright-Laracy andis intervjuu Henry Ford Innovation Nationile, kus selgitas, kuidas uudse pitsakarbi idee alguse sai.

Wright-Laracy sõnul kuulub pitsakarbi idee tema sõbrale Walshile. Mees elas koos oma sõpradega korporatsioonimajas. Seltskond sõi sageli pitsat. Kuna noormeestel polnud kõigile sööjatele taldrikuid jagada, tekkis Walshil mõte pitsakarbi pealmine osa tükkideks lõigata ning neid taldrikuna kasutada. Noormees teadis üsna pea, et tegu on ideega, mis võiks massidesse minna ning lubas endale, et kunagi tuleb ta sellega avalikkuse ette.

Walshiga liitusid Ned Kensing ja Wright-Laracy, endine Citigroupi töötaja, kes CNBCle antud intervjuus märkis, et ta poleks iial ette kujutanud, et tema suur karjäär põhineb pitsakarbi uuestileiutamisel. Meeskond hakkas tasapisi oma äri käima lükkama, tutvustades oma ideed erinevatel üritustel. Kuna Wright-Laracy astus mõni aeg enne seda taas ülikooli, püüdis ta õpingutega paralleelselt ka pitsakarbi äriplaani kujundada.

Mõni aeg hiljem sai GreenBoxi nime saanud pitsakarp ka esimese rahastuse – 50 000 dollarit. Tootmisse läksid esimesed täielikult taaskasutatavast papist pitsakarbid, mille pealmine osa on kergesti katki murtav ning taldrikutena kasutatav. Karbi alumine osa on pooleksmurtav: nõnda saab karpi panna ülejäägid ning need siis külmikusse pista. Juhul kui karp peaks äraviskamisele minema, võtab see prügikastis poole vähem ruumi kui tavaline pitsakarp.

Plaanib kasvada

Nii nagu elus ikka, ei kulge kõik asjad lepase reega. Pitsakarbi idee algne autor, vaid 44aastane Walsh suri ootamatult ning nõnda kaotas ettevõte ühe oma alustala. “See oli meie jaoks väga raske aeg, millest me pidime üle saama. Ja lõpuks see õnnestus, sest me teadsime, et see on midagi, mida tema oleks tahtnud,” meenutas naine.

Praegu plaanib ettevõte hoogsat kasvu, olles eesmärgiks seadnud 40% suuruse aastase kasvu. GreenBox karpe toodetakse 12 kohas ning toode on pitsameistrite poolt hästi vastu võetud: multifunktsionaalset pitsakarpi kasutab nii Whole Foods Market kui paljud väiksemad pitsabaarid.

Oma tööd Citigroupis meenutades lausus Wright-Laracy, et kuigi äratulek oli raske, on ta oma otsuse üle õnnelik. “Ma ei kujutaks ettegi, et ma lähen tagasi ja töötan kellegi teise heaks,” lausus ta.

3 soovitust

Wright-Laracy annab kolm soovitust neile, kes tahaksid oma palgatöö jätta ning ettevõtlusega tegema hakata, ent ei julge.

Tee kodutööd. Ole kindel, et sa tead, millesse end sa segama hakkad ehk tee kõva kodutööd ja uuri end huvitava valdkonna kohta. Tee kindlaks, missugused on su tugevused ning kasuta neid oma huvides ära.

Usu endasse. Kuigi suured muudatused võivad olla rasked, tea, et mõnikord võib “löök reaalsuselt” olla tegelikult kasulik. Lisaks aitavad muudatused esile tuua inimesed, kes sinu edule kadedad on. See võimaldab sul ebameeldivatest inimestest eemale hoida.

Ära karda abi paluda. Üksi pusimine võib algajale ettevõtjale küll paeluv, ent tegelikult on mõistlik võimalikult palju abi paluda oma ala ekspertidelt. Nemad aitavad sind õigel teel hoida ning nõnda võid sa vältida palju vigu, mis võivad kalliks maksma minna.

GreenBoxi pitsakarpide tööpõhimõte  Foto: GreenBoxi pressimaterjalid
Hetkel kuum