Finnairi piloot pildistas Põhja-Korea katseraketti

Finnairi lennuk  Foto: EPA
Äripäev • 26. august 2016 kell 12:00

Kolmapäeva hommikul jäädvustas Finnairi Helsingi-Fukuoka lennu piloot Hiina kohal taevas kummalise spiraalikujuliselt lendava objekti. Jaapanisse jõudnud, kuulis meeskond, et just sel ajal oli Põhja-Korea järjekordselt läbi viinud raketikatsetusi.

Finnairi reisi kapten Panu Mäki märkas Pekingi lähedal õhus kummalist valget jälge, mis oli nagu serpentiin, vahendasid Ilta-Sanomat ja Yle. Pikalt mõtlemata tegi Mäki nähtusest pildi - tema hinnangul võis vahemaa veidralt lendava objekti ja Finnairi lennuki vahel olla mõnisada kilomeetrit.

Finnairi piloot pilidistas arvatavasti Põhja-Korea ballistilise raketi katsetust.  Foto: Panu Mäki

Meeskond oletas, et tegemist on mingi raketilaadse objektiga, ning Jaapanis maandudes saidki teada, et sel ajal katsetas Põhja-Korea taas raketti, aeg ja koordinaadid klappisid.

Yle vahendas kõrgema kaitsekooli sõjatehnika kateedri juhi Pertti Immoneni arvamust, et suure tõenäosusega saadigi pildile punadiktatuuri raketikatsetus. Immoneni sõnul on raske täpselt öelda, milline on raketi trajektoor, kuna piloot sai kaadrisse vaid stardi. Siiski on suure tõenäosusega tegemist ballistilise raketiga, ütleb Immonen ja oletab, et spiraalne liikumine oli tingitud tuulest ja atmosfääri kõrgemate kihtide õhuvooludest.

Hetkel kuum